Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru detectarea durerii pacienților. Cum va funcționa

0
Publicat:

Un sistem automatizat de recunoaștere a durerii, care utilizează inteligența artificială (AI) devine un instrument suplimentar pe care medicii l-ar putea folosi pentru detectarea durerii pacienților, potrivit unei cercetări prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Anestezie.

Durere de genunchi
Durere de genunchi

Modelul nostru de dovadă a conceptului de inteligență artificială ar putea contribui la îmbunătățirea îngrijirii pacienților prin detectarea durerii în timp real” a declarat Timothy Heintz, coordonatorul studiului, citat de Medicalxpress.

Inteligența artificială detectează durerea în funcție de expresiile faciale

În prezent, se folosesc metode subiective pentru a evalua durerea, inclusiv Scala analogică vizuală (VAS) prin care pacienții își evaluează propria durere, dar și Instrumentul de observare a durerii în îngrijirea critică (CPOT) în care profesioniștii din domeniul sănătății evaluează durerea pacientului pe baza expresiei faciale, a mișcărilor corpului și a tensiunii musculare. Sistemul automatizat de recunoaștere a durerii utilizează două forme de inteligență artificială, viziunea computerizată și învățarea, astfel încât acesta să poată interpreta și memora imaginile pentru a evalua durerea pacienților.

S-a demonstrat că recunoașterea timpurie și tratamentul eficient al durerii reduc durata șederii în spital și previn afecțiunile pe termen lung, cum ar fi durerea cronică, anxietatea și depresia.

Cercetătorii au furnizat modelului de inteligență artificială 143.293 de imagini faciale din 115 episoade de durere și 159 de episoade fără durere la 69 de pacienți care au suferit o gamă largă de intervenții chirurgicale, de la înlocuirea genunchiului și a șoldului până la intervenții chirurgicale cardiace complexe. Cercetătorii au învățat computerul prezentându-i fiecare imagine facială brută și spunându-i dacă reprezintă sau nu durere, iar acesta a început să identifice modele.

Camere inteligente în sala de recuperare pentru a evalua durerea pacienților

Folosind hărți termice, cercetătorii au observat computerul că s-a concentrat pe expresiile faciale și pe mușchii faciali din anumite zone ale feței, în special pe sprâncene, buze și nas. Odată ce i s-au oferit suficiente exemple, acesta a folosit cunoștințele dobândite pentru a face predicții privind durerea. Sistemul de recunoaștere automatizată a durerii de către AI s-a aliniat cu rezultatele CPOT în 88% din cazuri și cu VAS în 66% din cazuri.

Această tehnologie poate fi un instrument suplimentar pe care medicii l-ar putea folosi pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților. De exemplu, camerele ar putea fi montate pe pereții și tavanele sălii de recuperare chirurgicală (unitatea de îngrijire post-anestezie) pentru a evalua durerea pacienților, chiar și a celor care sunt inconștienți, prin realizarea a 15 imagini pe secundă. Cercetătorii intenționează să includă în modelul de studiu și alte variabile, cum ar fi mișcarea și sunetul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite