“Hormonul iubirii”, oxitocina, creşte agresivitatea în luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-numitul "hormon al iubirii" care are un rol esenţial în relaţiile interumane, mai ales între mamă şi copil, pare a fi vinovat şi de atacurile defensive ale militarilor, soldate cu numeroase victime, din timpul luptelor.

Oxitocina a primit multă atenţie din partea oamenilor de ştiinţă, mai ales pentru rolul pe care îl are în consolidarea relaţiilor interumane. Spre exemplu, în timpul naşterii, creierul mamei generează cantităţi mai mari de oxitocină, care favorizează uitarea durerilor travaliului şi ataşarea afectivă faţă de copil. Ultimele studii arată, însă, ca acest hormon declanşează şi agresiunile indivizilor, în scop defensiv, când îşi simt semenii ameninţaţi de un alt grup social.

Aceste descoperiri arată că "hormonul iubirii" are un rol complex în dinamica socială, nu doar prin încurajarea oamenilor "să facă dragoste, nu război", relatează LiveScience.

"Studiile noastre demonstrează că oxitocina este esenţială nu doar în generarea cooperării din oameni, ci şi în favorizarea comporamentelor agresive", a declarat Carsten De Dreu, doctor în psihologie în cadrul Universităţii din Amsterdam.

În urma mai multor experimente, cercetătorului olandez a descoperit că oamenii aflaţi sub influenţa oxitocinei au un comportament mai protectiv pentru propriul grup şi agresiv faţă de oponenţi. Ba mai mult, pentru apărare, recurg chiar la rănirea intenţionată a oponentului.

Află cum explică profesorul olandez efectele oxitocinei asupra comportamentului soldaţilor

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite