Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: „Copiii români primesc vaccinuri mai rar decât în UE, dar antibiotice din plin“

0
Publicat:

Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai apreciați pediatri din România, constată cu îngrijorare că, la noi în țară, copiii primesc vaccinuri mai rar decât alți copii din UE, dar „beneficiază” de cantități impresionante de antibiotice, prescrise fără dovezi solide sau complet eronat.

Copil bolnav de rujeolă FOTO: SHUTERSTOCK
Copil bolnav de rujeolă FOTO: SHUTERSTOCK

„După o gardă tipică zilelor din vecinătatea sărbătorilor mă gândesc cât de mult am eșuat, cu toții, în strategiile de prevenție... Poate sunt doar obosit după o noapte fără somn?!? Mă refer punctual la strategiile adresate prevenției infecțiilor acute la copil, în ultimele trei decenii”, scrie dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit reputatului medic pediatru, aproape toate cazurile grave, internate în cursul gărzii de 7 mai 2024, au fost generate de agenți patogeni ce produc infecții prevenibile prin vaccinare sau prin alte mijloace specifice. „Se pare că în România nu învață aproape nimeni nimic nici <după ce dă cu capul de pragul de sus>...”, afirmă medicul. 

„O simplă analiză a situației secțiilor de pediatrie din clinicile universitare ale țării noastre arată că bolile acute febrile ale copiilor spitalizați sunt produse de rotavirus, pneumococ, Haemophillus influenzae, Bodetella sau VSR (virus sincițial respirator). Copiii români primesc vaccinuri mai rar decât alți copii din UE, dar <beneficiază> de cantități impresionante de antibiotice, prescrise fără dovezi solide sau complet eronat. Și ajung în spital (sau mor în 2024) de boli care omorau în mod frecvent copiii din generația bunicilor sau străbunicilor lor”, explică dr. Mihai Craiu.

Soluții ar exista, susține medicul. „Dacă ar înțelege cine trebuie că este mai <ieftină> o campanie eficace de vaccinare (să spunem pentru rotavirus) decât actualele costuri impresionante ale spitalizării acestor sugari cu deshidratare gravă. Asta ca să nu mai vorbim de cei care pierd bătălia”, concluzionează dr. Mihai Craiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite