Dieta modernă, cauza dinţilor înghesuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anilor, pe fondul alimentaţiei moderne, procesate, oasele mandibulei s-au modificat. Aşa se explică numeroasele probleme ortodontice cu care ne confruntăm în prezent, spun specialiştii.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea Kent a scos la iveală că dezvoltarea maxilarului şi mandibulei în cazul omului modern este diferită de cea a strămoşilor noştri. „Acest studiu contrazice percepţia generală că morfologia umană a suferit puţine schimbări de-a lungul timpului", precizează antropologul Jay Stock, de la Universitatea Cambridge. Până în prezent, mulţi oameni de ştiinţă susţineau că modificările suferite de craniul uman ar fi cauzate de schimbările climei.

Citeşte şi:
Cum ne-au schimbat alimentaţia lumea modernă şi tehnologia

De la vânător-culegător, la agricultor

Cercetătorii britanici au realizat profilurile ale 300 de cranii (din 11 populaţii) şi au observat că mandibula omului modern este mai scurtă şi mai largă. Iar principala cauză este trecerea de la stilul de viaţă al vânătorului-culegător la cel al agricultorului. Diferenţele s-au observat la toate craniile, indiferent de zona de provenienţă a acestora. Iar această descoperire explică de ce tot mai mulţi oameni moderni au probleme cu „dinţii înghesuiţi", mai ales la nivelul mandibulei (maxilarul inferior).

Hrana moale, o explicaţie

Principalul motiv pentru care mandibula omului modern este mai scurtă este faptul că alimentaţia modernă nu mai necesită o muşcătură puternică şi nu mai trebuie mestecată intens. „Dezvoltarea mandibulei este influenţată de volumul de hrană pe care o mestecăm şi de presiunea pe care o punem asupra muşchilor şi oaselor maxilarelor, în funcţie de tipul mâncării pe care o consumăm în mod frecvent", explică antropologul Noreen von Cramon-Taubadel, coordonatorul studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite