Cum se realizează o mamografie?
Mamografia este o examinare radiologică SPECIALĂ a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi utilizată ca un instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân în fază incipientă la femeile care nu se confruntă cu niciun simptom sau poate fi folosită de asemenea și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului.
Procedura utilizează raze X cu ajutorul cărora medicii investighează țesuturile moi ale sânului şi pot pune diagnosticul în cazul unui traumatism sau a unei boli. În timpul mamografiei, disconfortul femeilor este, în cele mai multe cazuri, MINIM. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort. Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.
Mamografiile care se realizează în cadrul programului de screening sunt mamografii digitale, efectuate cu aparatură de înaltă performanță și citite de către doi doctori în mod independent, astfel încât rezultatul să fie cât mai aproape de ceea ce ne dorim să fie un rezultat de calitate bună.
Cele mai multe dintre femei vor primi un rezultat negativ, și anume că nu există nicio suspiciune de cancer. În aceste condiții, femeile respective, atât timp cât rămân în intervalul de vârstă 50 69 de ani, la fiecare doi ani, vor fi invitate să facă această examinare.
Pentru un grup mic de femei la care, la mamografie inițială, se descoperă o leziune suspectă, vor fi invitate să participe la o examinare suplimentară pentru a infirma sau confirma un posibil diagnostic de cancer. Pe parcursul acestor examinări, femeia va avea posibilitatea să discute cu personal specializat, cu psiholog, în cazul în care are nevoie de suport cu personal medical pentru a afla orice informație dorește să afle referitoare la examinare sau la ce presupune diagnosticarea cancerului de sân.
Informează-te!
Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!
Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020
Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat!