Cum recunoşti lipsa de fier la copil
0Deficienţa de fier poate afecta dezvoltarea normală a micuţului şi poate duce, în timp, la anemie. De aceea, este important să recunoşti din vreme semnele, să mergi la medicul pediatru dacă acestea se agravează şi să afli care sunt cele mai bune surse din care îşi poate lua acest mineral.
Deficienţa de fier poate afecta dezvoltarea normală a micuţului şi poate duce, în timp, la anemie. De aceea, este important să recunoşti din vreme semnele, să mergi la medicul pediatru dacă acestea se agravează şi să afli care sunt cele mai bune surse din care îşi poate lua acest mineral.
Fierul este unul dintre nutrimenţii esenţiali pentru creşterea şi dezvoltarea copilului tău. El ajută la transportarea oxigenului de la plămâni către restul corpului. Dacă dieta celui mic este prea săracă în acest mineral, va dezvolta deficienţă de fier, care duce la anemie. Prea puţin fier în sânge poate afecta capacitatea de funcţionare a organismului copilului. Chiar şi aşa, cele mai multe simptome ale deficienţei nu apar până când nu se instalează anemia prin carenţă de fier. Dacă cel mic prezintă factori de risc în ceea ce priveşte lipsa de fier, discută cu medicul pediatru.
De ce apare
Există o serie de factori care duc la apariţia deficienţei de fier la copii, iar printre aceştia se numără: naşterea prematură sau o greutate scăzută în momentul venirii pe lume; hrănirea exclusivă la sân mai mult de 6 luni (atunci când mama nu introduce în dieta micuţului alimentele solide); aportul mare de lapte de vacă în cazul copiilor mai mici de 2 ani; un consum scăzut de carne sau cel mic nu mănâncă deloc proteine de origine animală; o alimentaţie vegană sau vegetariană; o dietă mult prea săracă în nutrimenţi în cel de-al doilea an de viaţă al copilului; posibile boli gastrointestinale; intoxicaţie cu plumb.
Citeşte mai multe despre lipsa de fier la cei mici pe www.clicksanatate.ro