Cine are nevoie de ochelari speciali pentru condus seara? Ce este hemeralopia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condusul noaptea poate fi extrem de dificil sau chiar periculos pentru cei cu tulburări ale vederii nocturne FOTO Shutterstock
Condusul noaptea poate fi extrem de dificil sau chiar periculos pentru cei cu tulburări ale vederii nocturne FOTO Shutterstock

Printre farurile tuturor maşinilor din trafic, lumina stâlpilor de pe marginea drumului şi neajunsurile propriilor noastre faruri, vizibilitatea la condus seara şi noaptea are mult de suferit pentru oricine. Când, însă, aceste neplăceri devin foarte deranjante, ar fi cazul să mergi la oftalmolog.

Scăderea acuităţii vizuale nocturne, adică în condiţii de iluminare redusă, poartă numele medical de hemeralopie şi afectează foarte multe persoane. Este absolut normal să fii uneori orbit de luminile puternice ale farurilor celorlalţi participanţi la trafic, de altfel acesta este unul dintre principalele motive pentru care şofatul noaptea este mult mai obositor decât cel din timpul zilei.

Persoanele afectate de hemeralopie sau, în cazurile mai grave, chiar de orbire nocturnă, pot să vadă bine în timpul zilei, dar foarte prost noaptea, în condiţii precare de iluminare. De fapt, cel mai deranjant pentru ele este atunci când sunt expuşi brusc la lumini puternice, cum sunt farurile maşinilor.

Se manifestă prin senzaţia de orbire la expunerea la lumini puternice, senzaţia că vezi un halo în jurul surselor de lumină şi vederea neclară.

Care este mecanismul?

Retina, membrana sensibilă la lumină care căptuşeşte interiorul globilor oculari, este prevăzută cu celule care servesc special la vederea nocturnă: celulele cu bastonaş (diferite de celulele cu con, pentru vederea diurnă).

Atunci când retina este deteriorată sau când bastonaşele nu mai sunt suficient de eficiente, resimţim scăderea acuităţii vizuale nocturne.

Din ce cauze poate să apară hemeralopia?

Mai multe afecţiuni sau probleme oculare pot duce la instalarea acestei tulburări de vedere nocturnă:

Debutul unei cataracte. Această afecţiune oculară care apare cel mai adesea odată cu avansarea în vârstă se traduce prin opacifierea cristalinului, lentila ochiului, ceea ce împiedică retina să-şi mai facă treava. Scăderea acuităţii vizuale nocturne este unul dintre primele semne că se instalează cataracta.

Orice afecţiune a retinei. Este vorba, printre altele, şi despre retinita diabetică, o afecţiune a vederii care apare la persoanele cu diabet.

Poate fi un efect secundar al unei operaţie pentru tratarea miopiei.

Expunerea excesivă şi neprotejată a ochilor la lumina solară, după câteva zile la schi, de exemplu. În acest caz, însă, scăderea acuităţii vizuale nocturne este temporară.

Carenţa de vitamina A. Fie că este vorba despre o alimentaţie săracă în vitamina A, fie că suferim de afecţiuni care îi scad absorbţia la nivelul tubului digestiv, această carenţă poate duce la pierderea acuităţii vizuale pe timp de noapte, în condiţii de lumină slabă.

Ce se poate face

În cazul în care în urma investigaţiilor, medicul oftalmolog spune că motivul problemelor de vedere noaptea este instalarea cataractei, aceasta poate fi destul de uşor „reparată“ printr-o intervenţie de schimbare a cristalinului.

De asemenea, medicii oftalmologi recomandă, pentru „relaxarea“ ochilor la şofat pe timp de noapte, dar şi pentru siguranţa în trafic, purtarea unor ochelari cu lentile gălbui, care diminuează disconfortul resimţit la expunerea la lumina puternică a farurilor celorlalţi participanţi la trafic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite