Cea de a treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pfizer

Cea de a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu clinic de faza 3 asupra a 10.000 de persoane, în vârstă de peste 16 ani, efectuat de cele două laboratoare farmaceutice şi publicat joi, relatează AFP.

Acest studiu arată ”o eficienţă relativă de 95,6%” şi ”un profil al siguranţei favorabil”, anunţă ele într-un comunicat.

”Acestea sunt primele rezultate cu privire la eficienţă ale unui studu randomizat cu privire la un rapel al vaccinului covid-19”, precizează cele două firme.

Acest studiu a fost realizat în timp ce ”varianta (ndiană) delta (a SARS-CoV-2) era principala tulpină” aflată în circulaţie în perioada respectivă.

”Aceste rezultate arată încă o dată utilitatea rapelurilor în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, îşi exprimă satisfacţia, citat în comunicat, directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Vârsta mediană a participanţilor este 53 de ani.

Aceste rezultate urmează să fie prezentate autorităţilor de reglementare ”cât mai curând”, anunţă firmele.

Mai multe ţări au autorizat deja administratea celei de a treia doze de vaccin anticovid, în vederea unei stimulări a imunităţii persoanelor deja vaccinate, care pare să scadă după mai multe luni, potrivit unor studii.

În Statele Unite, experţi de la Agenţia americană a medicamentului (FDA) au dat aundă verde, din septembrie, unei a treia doze de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech în cazul unor categorii cu risc, precum persoanele în vârstă de peste 65 de ani.

”Datele disponibile sugerează o imunitatea în scădere la anumite populaţii vaccinate complet”, justifica recent directoarea interimară a FDA Janet Woodcock.

În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat la începutul lui octombrie, mai larg, principiul vaccnării cu a treia doză de Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statelor posibilitatea să aleagă mai precis populaţiile eligibile.

Franţa a început, de exemplu, să administreze această doză anumitor categorii ale populaţiei, şi anume persoanelor în vârstă (la şase luni de la vaccinare) şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Alte guverne au mers şi mai departe. În Israel, a treia doză este disponibilă de la vârsta de 12 ani, la cinci luni de la vaccinarea completă.

Subiectul celei de a treia doze a relansat însă problema inegalităţii între ţările bogate şi ţările sărace, în contextul în care accesul la prima doză de vaccin anticovid rămâne foarte limitat în unele regiuni ale lumii, mai ales în Africa - cu atât mai mult cu cât două doze de vaccin anticovid protejează foarte eficient de forme grave ale bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite