Ce trebuie să ştii despre parabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt substanţe cu rol conservant care se găsesc din belşug în compoziţia diferitelor produse cosmetice şi nu numai. Află de ce sunt atât de controversate.

În general, parabenii sunt derivaţi din petrol şi apar pe etichetă sub diverse denumiri: propyl/methyl/ isobutyl/ butyl/ethyl paraben. „Deşi sunt nocivi pentru organism, în absenţa lor, produsele cosmetice şi-ar pierde termenul de valabilitate în una-două zile şi ar dezvolta diferite tipuri de bacterii periculoase. Prin urmare, nu putem evita să intrăm în contact cu aceşti parabeni. În schimb, putem să optăm pentru produse care conţin o cantitate mai mică de parabeni“, explică medicul dermatolog Mirela Miertoiu, de la Clinica M estetic din Bucureşti.

Nu s-a demonstrat încă potenţialul cancerigen

În prezent, parabenii sunt catalogaţi substanţe cu potenţial cancerigen, deşi niciun studiu nu a reuşit să dovedească acest lucru. Cu toate că efectul nociv al parabenilor asupra organismului se cunoştea de mulţi ani, fobia faţă de parabeni s-a accentuat în anul 2004. Un grup de cercetători britanici de la Universitatea Reading a descoperit aceste chimicale în ţesutul tumoral provenit de la 40 de femei diagnosticate cu cancer de sân.

Deoarece acţionează similar estrogenului, hormon specific feminin, parabenii au fost incriminaţi că favorizează cancerul. Însă, deşi s-a demonstrat că, în concentraţii mari, estrogenul favorizează dezvoltarea celulelor canceroase, se pare că în produsele cosmetice se foloseşte o cantitate foarte mică din aceste chimicale pentru a putea declanşa cancerul. Acest lucru se precizează într-un raport apărut în anul 2005 în jurnalul Critical Reviews in Toxicology.

„Din păcate, parabenii au capacitatea de a traversa bariera pielii şi astfel ajung foarte uşor în sistemul circulator. Însă este bine de ştiut faptul că nicio boală nu este monofactorială, iar cancerul cu atât mai puţin“, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Putem să optăm pentru produse care conţin o cantitate mai mică de parabeni.
Mirela Miertoiu, medic dermatolog

Citiţi şi:
Cosmeticele bio, între avantaje şi riscuri

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite