Ce se poate trata prin cromoterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctele de acupunctură, cunoscute şi ca centri energetici, sunt stimulate  de lumina colorată
Punctele de acupunctură, cunoscute şi ca centri energetici, sunt stimulate de lumina colorată

Terapia care foloseşte lumină colorată, numită cromoterapie, poate fi utilizată ca adjuvant pentru  tratamentul multor boli, de la afecţiuni dermatologice la cele neurologice.

Unele culori stimulează activitatea biologică a organismului, altele, dimpotrivă, o încetinesc.

Pe această constatare se bazează cromoterapia, care poate avea diverse forme de aplicare: folosirea apei din sticle colorate ţinute în lumina solară până la trei ore, folosirea hainelor colorate din fibre naturale, folosirea lămpilor cu filtre de culoare, alegerea alimentelor în funcţie de culoare, folosirea pietrelor preţioase colorate, dar şi stimularea punctelor energetice ale organismului cu ajutorul luminii colorate.

Culori diferite pentru afecţiuni variate

În terapia cu lumină colorată, se folosesc cele şapte culori ale spectrului luminii albe (roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet).

Culoarea roşie, aplicată pe zona perineală, va avea efecte asupra constipaţiei, hemoroizilor, obezităţii, anorexiei nervoase, durerilor sciatice şi asupra durerilor artritice.

Culoarea oranj, aplicată în zona inferioară a abdomenului are efecte benefice în problemele renale, în durerile de spate (lombare) şi influenţează activitatea emoţională şi sexuală atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.

Culoarea galbenă, aplicată imediat sub stern, va acţiona benefic în caz de diabet, ulcer gastric şi duodenal, afecţiuni hepatice, dezechilibre ale metabolismului grăsimilor de tipul dislipidemiilor şi hipercolesterolemiilor şi în caz de probleme digestive, precum colonul iritabil.

Culoarea verde, aplicată deasupra sternului, tratează afecţiunile cardiace, inclusiv hipertensiunea, astmul bronşic şi afecţiunile pulmonare.

Culoarea albastră, aplicată la nivelul cefei, în dreptul celei de-a treia vertebre cervicale, creşte acuitatea auzului, atenuează simtomele afecţiunilor tiroidei şi pe cele ale faringelui şi este utilă în răceli şi în torticolis.

Culoarea indigo, aplicată între sprâncene, induce somnul, acţionează asupra migrenelor şi problemelor de vedere.
Culoarea violetă, aplicată în creştetul capului, combate depresia şi problemele de învăţare, atenţie şi de memorare.

Se folosesc proiectoare speciale

Un aparat care foloseşte lămpi cu becuri de 100-400 W şi care trece lumina prin filtre colorate este utilizat în cromoterapie, pentru că proiectează lumina direct pe piele, pe toată suprafaţa corpului sau doar pe zona dorită. Aceste lămpi, deşi nu conţin raze din spectrul ultraviolet, conţin raze din spectrul infraroşu. Prin proiectarea lor pe piele, se obţine încălzirea acesteia la 37 grade în zona expusă, fără riscurile nocive ale razelor UV.

Ce simţi în timpul tratamentului

Prin aplicarea luminii pe zonele dorite, pe centrii energetici (chakre) sau pe punctele de acupunctură, se obţine o stimulare electromagnetică a zonelor respective. În funcţie de culorile folosite şi de zonele activate, se urmăreşte reechilibrarea energetică a organismului şi restabilirea capacităţii de reacţie şi de autoapărare a organismului. În timpul terapiei, vei simţi o încălzire a zonei, furnicături sau senzaţia de „apă care curge".

Specialistul nostru

Dr. Cristina Bogdan specialist cromoterapie

Prin aplicarea luminii pe zonele afectate sau pe centrii energetici (chakre), se obţine o stimulare electromagnetică a zonelor respective. De exemplu, pentru obţinerea stării de calm, se foloseşte lumina albastră, indigo sau violetă la nivelul capului, feţei, gâtului şi tălpilor; aceleaşi culori se folosesc şi pe zona inimii, în cazul pulsurilor rapide. Pentru activarea circulaţiei, se foloseşte roşul sau verdele.

Pentru stimularea glandelor endocrine se utilizează albastrul, iar pentru echilibrarea endocrină, culoarea verde. În afecţiunile rinichilor şi în cele ale vezicii urinare, se foloseşte culoarea galbenă în zona lombară, zona feselor, coapselor şi pe gambe.

Pentru stimularea sistemului nervos, se folosesc galbenul şi portocaliul, iar pentru revigorare se foloseşte culoarea verde. Pentru afecţiunile musculo-scheletale, se foloseşte culoarea roşie, pe partea stângă a capului. Afecţiunile pielii se tratează cu lumină galbenă.

Foto Adevărul
Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite