Ce boli se pot trata la băi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentele în staţiunile balneoclimaterice din România aduc beneficii, ca adjuvante, nu doar vârstnicilor, ci şi tinerilor cu afecţiuni reumatice sau femeilor cu probleme ginecologice, spun specialiştii.

În funcţie de afecţiuni, sunt recomandate anumite staţiuni balneoclimaterice. Mai ales pentru vârstnici, sunt de preferat zonele cu climat neutru, care nu suprasolicită organismul, cum sunt: Pucioasa, Căciulata, Slănic Moldova, Olăneşti, Herculane, Băile Felix. Aceştia ar trebui să evite marea în lunile cu temperaturi ridicate (iulie-august) şi altitudinile de peste 1.000 de metri, atrag atenţia specialiştii.

Principalele atracţii în staţiunile balneoclimaterice sunt apele minerale cu sulf, magneziu, calciu, băile termale şi împachetările cu nămol. O cură de o săptămână la una din staţiunile balneoclimaterice are multiple beneficii atât pentru vârstnici, cât şi pentru persoanele tinere, deoarece tratamentele disponibile în aceste staţiuni ajută la recuperarea după anumite traumatisme, previn instalarea reumatismului şi tratează anumite boli de piele tulburări de nutriţie. 

Pentru bolile de inimă

Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare ar trebui să aleagă o cură de tratament într-o staţiune unde sunt băi îmbogăţite cu dioxid de carbon în care se fac băi la 30-40 de grade Celsius. Staţiunea Vatra Dornei este renumită pentru beneficiile apelor sale asupra sănătăţii inimii. Aici sunt ape minerale clorurate-sodice (care se găsesc în majoritatea staţiunilor balneoclimaterice) şi carbogazoase naturale. Cele mai folosite proceduri în această staţiune sunt băile cu ape minerale, împachetările cu parafină şi gimnastica recuperatorie. 

Alte staţiuni cu multiple beneficii pentru sistemul cardiovascular sunt Tuşnad, Balvanyos şi Covasna, unde, pe lângă ape carbogazoase, se găseşte şi nămol pentru împachetări.

Boli ginecologice şi digestive

Afecţiunile ginecologice se pot trata în mai multe staţiuni din ţară: Amara, Covasna, Geoagiu Băi, Govora, Lacul Sărat, Moneasa, Ocna Sibiului, Saturn, Sovata. Toate acestea sunt bogate în ape minerale bogate în clor, principalul aliat al organelor genitale. 

„Curele balneare sunt benefice atât pentru femeile cu anexită, cât şi pentru cele care suferă de metroanexită, manifestată prin simptomele specifice anexitei, dar şi prin hemoragii aciclice, şi pentru cele cu parametrite, inflamaţii ale ţesuturilor ce susţin organele pelviene", explică medicul primar recuperare medicală şi balneo-fizioterapie Iulia Belc, directorul medical al „Ana Aslan" SPA din Eforie Nord.

Iar pentru tulburările digestive sunt indicate tratamentele la Băile Olăneşti, Sângeorz Băi şi Vatra Dornei, deoarece aici se găsesc ape bogate în magneziu, esenţial pentru metabolismul glucidelor, proteinelor şi lipidelor. Tot aici se pot trata afecţiunile tubului digestiv, bolile hepatobiliare, diabetul şi

obezitatea.

Ape sulfuroase pentru reumatici

Persoanele cu reumatism beneficiază cel mai mult de pe urma băilor în ape sulfuroase, deoarece sulful intră în constituţia ţesutului conjunctiv, care are de suferit în cazul reumatismului. Cele mai indicate staţiuni pentru reumatici sunt Covasna, Băile Herculane şi Băile Felix.

Apele sulfuroase sunt de ajutor şi celor cu diabet, deoarece sulful intră în compoziţia insulinei, dar şi celor care suferă de astm bronşic şi de anumite afecţiuni ale pielii (dermatoze), pentru că acest mineral are rol antialergic.

Bătrânii au nevoie de cure lungi

Curele balneare în cazul vârstnicilor ar trebui să dureze aproximativ 18 zile, timp în care se fac toate tipurile de tratament. Primele cinci-şase zile sunt considerate perioada de acomodare, în care vârstnicul are ocazia să se obişnuiască cu noua climă.

Preţurile pentru un sejur de şase zile într-o staţiune balneoclimaterică variază foarte mult, în funcţie de condiţiile hoteliere, de la 83 de euro (într-un hotel de 3 stele la Amara) până la 350 de euro (la mijlocul lunii mai, la un SPA de lux). 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite