Care este următoarea pandemie care ne-ar putea decima. Avertismentul medicilor

0
Publicat:

Lumea ar trebui să fie pregătită să răspundă la un focar de boală cu un „potențial chiar mai mortal“ decât COVID-19, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a precizat că, dacă coronavirusul nu mai este o urgență sanitară globală, asta nu înseamnă că amenințarea la adresa sănătății a luat sfârșit.

Avertismentul OMS privind o nouă pandemie / Foto: Shutterstock
Avertismentul OMS privind o nouă pandemie / Foto: Shutterstock

„Posibilitatea apariției unei alte variante care să provoace noi valuri de infectări și decese rămâne o amenințare“, a declarat acesta. Avertismentul vine în contextul în care gripa aviară a ucis tot mai multe păsări la nivel mondial și a infectat mai multe mamifere.

OMS a transmis că există riscul ca gripa aviară să se transforme într-o nouă pandemie și a cerut guvernelor să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări împotriva bolii. Acest lucru a fost semnalat după ce s-a descoperit că au apărut schimbări la virusul H5N1 al gripei aviare care indică că acest agent patogen se adaptează mai bine la mamifere. „OMS, în colaborare cu alte agenţii, urmăreşte îndeaproape cazurile pentru a identifica posibile semne că virusul ar deveni mai periculos, dar în prezent nu este cazul pentru cetăţeni să fie preocupaţi sau să intre în panică“, a transmis Sylvie Briand, directoarea OMS pentru

Pregătirea în faţa Pandemiilor, adăugând totuşi că gripa aviară se numără printre agenţii patogeni pe care organizația îi monitorizează cu mare atenţie din perspectiva riscului de a genera viitoare pandemii, cum a fost cea de COVID-19.

Cum se răspândește virusul

Virusul gripei aviare se răspândeşte geografic cu ajutorul păsărilor migratoare, fiind descoperite cazuri în întreaga lume, şi se înregistrează de asemenea epidemii printre alte specii, precum delfinii sau leii de mare. Dar ceea ce îngrijorează în mod special OMS este trecerea virusului la populaţiile de mamifere mici, cum ar fi nurcile, întrucât tractul lor respirator conţine receptori similari celor umani. În ultimele două decenii s-au înregistrat circa 900 de cazuri de gripă aviară H5N1 la om, cu o rată a mortalităţii de peste 50%, mai ales în Asia de Est şi Orientul Mijlociu.

În acest context, OMS a lansat pe 20 mai Rețeaua internațională de supraveghere a agenților patogeni (IPSN) pentru a ajuta la identificarea și răspunsul la amenințările de boli emergente cu ajutorul genomicii.

Informațiile genetice provenite de la virusuri, bacterii și alte organisme care provoacă boli pot ajuta oamenii de știință să recunoască și să urmărească bolile, dar și să dezvolte tratamente și vaccinuri. De asemenea, datele pot arăta cât de infecțioasă sau mortală este o anumită tulpină și cum se răspândește. „Rețeaua își propune să ofere fiecărei țări acces la secvențierea și analiza genomică a agenților patogeni ca parte a sistemului său de sănătate publică“, a mai spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite