Când se operează hernia de disc
0Durerea din zona lombară nu este alarmantă dacă cedează la medicamente antiinflamatoare şi antalgice. Amorţirea coapsei şi a gambei şi cu atât mai mult paralizia piciorului impun un consult neurochirurgical de urgenţă. În aceste situaţii, operaţia este necesară.
Citiţi şi: Soluţii moderne care protejează coloana
Deplasarea unui fragment dintr-un disc intervertebral, fenomen care se întâmplă în cazul herniei de disc, se poate manifesta prin simptome mai mult sau mai puţin severe. Acestea sunt foarte importante pentru stabilirea conduitei terapeutice şi necesităţii intervenţiei chirurgicale. Din păcate, multe persoane cu hernie de disc amână operaţia până când durerile devin insuportabile şi chiar până când se instalează amorţeala în picioare.
Cum evoluează simptomele
În funcţie de regiunea din coloana vertebrală în care apare hernierea, există hernia de disc cervicală, toracală şi lombară. Aceasta din urmă este cel mai frecvent întâlnită. Durerea lombară (lumbago) cauzată de hernia de disc localizată în această regiune nu este îngrijorătoare atâta vreme cât dispare după administrarea de medicamente antiinflamatoare şi antalgice şi după repaus la pat. Pentru atenuarea ei, se mai poate recurge la masaj şi la gimnastică medicală. Durerea poate iradia pe picior, fie doar la nivelul coapsei (este presat nervul crural şi se numeşte cruralgie), fie pe coapsă şi pe gambă (afectat în acest caz este nervul sciatic şi se numeşte sciatalgie).
„În acest caz, bolnavul trebuie să încerce atenuarea ei prin repaus fizic total (la pat) pe o perioadă de 10-14 zile, uneori chiar 21, şi prin medicamente antiinflamatoare şi analgezice. Se mai poate efectua un masaj uşor lombar şi pe picior. În faza acută, nu se fac gimnastică medicală şi nici fizioterapie", recomandă medicul primar neurochirurg cu supraspecializare în chirurgie spinală Marius Catană de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni" din Bucureşti.
Dacă durerea nu cedează după toate aceste măsuri, este recomandat să apelaţi la un specialist neurochirurg, care vă va indica un examen IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi va stabili gradul de severitate al herniei. În aceste cazuri, intervenţia chirurgicală este de obicei necesară, mai ales dacă intensitatea durerii care a iradiat pe coapsă şi pe gambă este mare şi se repetă în mai multe episoade în decursul timpului (câteva crize puternice în ultimele două-trei luni).
Amorţirea piciorului, semnal de alarmă
„Senzaţia de amorţeală simţită pe picior (pe coapsă sau gambă) trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că poate anunţa instalarea unei paralizii. Ea impune adresarea rapidă la neurochirurg, pentru o eventuală operaţie. Decizia chirurgicală aparţine neurochirurgului", atrage atenţia medicul Marius Catană. Cu atât mai gravă este situaţia în care s-a instalat paralizia. Aceasta este resimţită de bolnav ca o slăbiciune a piciorului, pe anumite grupe musculare. El se împiedică la mers sau nu mai calcă bine pe talpă ori simte coapsa mai instabilă. Stadiul în care se instalează paralizia arată o evoluţie gravă a bolii.
Paralizia poate evolua până la aşa-numitul „sindrom de coadă de cal", în care paraliziile sunt mult mai întinse, mai severe şi însoţite şi de tulburări sfincteriene: micţiuni dese, dificile sau constipaţie. Prin intermediul intervenţiei chirurgicale, se realizează decompresiunea nervoasă, care permite recuperarea funcţională. Dacă operaţia este amânată, recuperarea poate fi mai lungă şi mai dificilă, iar bolnavul poate rămâne cu o parte din paraliziile preexistente operaţiei. Şansele de recuperare sunt aproape nule când paraliziile sunt severe înainte de operaţie.
"Bolnavul trebuie să meargă la neurochirurg când durerea nu mai cedează la medicamente sau când este însoţită de amorţeli ori de paralizii.''
dr. Marius Catană
medic primar neurochirurg
Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni"