Bacteria periculoasă care se poate dezvolta în mâncarea din frigider. La ce trebuie să fim atenți

0
Publicat:

Este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare, asemănătoare gripei sau unei infecții de tract urinar. 

O baterie periculoasă se poate dezvolta în mâncarea din frigider FOTO Shutterstock
O baterie periculoasă se poate dezvolta în mâncarea din frigider FOTO Shutterstock

Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate, recent, cu probleme. România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes. Carrefour România S.A. retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori ,,file somon norvegian afumat 200”, sub brandul Carrefour Extra, nr. Lot/DLC: 08092023 / 08.09.2023 şi nr. Lot/ DLC: 17092023 / 17.09.2023.

Gravidele au cel mai mare risc

În această situație, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolului. "Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii", a precizat Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

De asemenea, specialistul precizează în sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces.

Pacienții cu imunitate scăzută precum cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie. Este foarte important ca persoanele care au febră și alte simptome de listerioză, cum ar fi oboseală și dureri musculare, să se prezinte de urgență la spital.

Ce trebuie să faceți pentru a evita îmbolnăvirea

1. Evitați alimentele gata preparate reci.

2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”).

3. Respectati regulile de igienă individuală.

4. Gătiți bine orice preparat.

5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei).

6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite sau crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite