Vremea: Codurile portocaliu și galben au fost prelungite. Unde va fi viscol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au prelungit până pe 22 februarie, ora 02.00, două avertismente de Cod portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare.

Cod portocaliu de viscol în România / Foto: Profimedia
Cod portocaliu de viscol în România / Foto: Profimedia

Fenomenele vizate sunt:

Cod portocaliu: La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ.

Pe parcursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20...25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

Cod galben: La munte, la altitudini mai mari de 1500 m vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 70...100 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1700 m vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În intervalul menționat, local în Transilvania și în vestul și sud-vestul Olteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55...65 km/h și mai ales în zona județelor Brașov și Covasna 75...85 km/h.

Hartă Cod portocaliu și Cod galben / Foto: Arhivă
Hartă Cod portocaliu și Cod galben / Foto: Arhivă

Recomandări

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face mai multe recomandări privind aceste atenționări meteo.

„Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, a transmis IGSU pe Facebook.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite