VIDEO Şedinţă solemnă dedicată Regelui Mihai s-a terminat. Principesa Margareta şi Klaus Iohannis, aşteptaţi de Dragnea şi Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, într-o şedinţă solemnă comună pentru comemorarea Regelui Mihai, la care iau parte şi preşedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale şi Patriarhul Daniel. De asemenea, au fost invitaţi premierul Mihai Tudose, miniştrii, precum şi parlamentari şi miniştri din Republica Moldova.

UPDATE Şedinţa solemnă s-a terminat. 

UPDATE Principesa Margareta: Buntatea tatălui meu a învins toate răuăţile secolului trecut. Voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facăm tot ce este posibil, alături de instituţiiel statului, pentru progresul ţării. 

UPDATE Mihai Tudose, premier: A uitat, cu nobleţe, toate nedreptăţile care i s-au făcut. 

UPDATE Liviu Dragnea:  A murit un oim nobil, demn şi curajos. A fost capabil să sacrifice coroana pentru a salva vieţile unor oameni. Regele Mihai a fost în exil un promotor al democraţiei. După 1989, contribuţia Regelui Mihai la integrarea europeană a României fost decisivă.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Voi fi mereu mândru că l-am invitat pe Rege în parlament, în 2011, împreună cu colegul meu Puiu Hasotti. Azi, Regele este din nou în Parlamentul României alături de noi şi în mijlocul nostru. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Va rămâne ca un reper moral de neclintit. Am convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în Împărăţia Cerului, cununa celor drepţi. 

UPDATE Klaus Iohannis: Onorăm azi, cu profund respect, memoria unei mari personalităţi a istoriei noastre: Regele Mihai. Loial patriei şi naţiunii sale, a purtat pe umeri o grea domnie. Destinul său tragic se confundă cu destinul poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranţa unei Românii libere. După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în ţară. Regele Mihai va rămâne în memoria poporului ca un mare om de stat. Principiile sale sunt mai actuale ca niciodate. Mihai a fost un monarh constituţional care a apărat domnia legii, a militat pentru instituţii puternice şi pentru ca regulile să fie respectate. Integritatea sa este un criteriu elocvent. E datoria noastră să păstrăm memoria Regelui Mihai. 

UPDATE Şedinţa a început. Se păstrează un moment de reculegere în memoria Regelui. 

UPDATE A ajuns şi peşedintele Klaus Iohannis, întâmpinat de preşedinţii celor două Camere. 

UPDATE Principesa Margareta poartă o discuţie cu Dragnea şi Tăriceanu, într-o sală separată. Principele Radu e în plen.

UPDATE Au ajuns Princepesa Margareta şi Principele Radu, care au fost aşteptaţi de preşedinţii celor două Camere: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATE Primul invitat special care a ajuns la Parlament a fost Patriarhul Daniel. 

***

La şedinţă şi-au confirmat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis şi Principesa Margareta, care ar urma să susţină un discurs.

De asemenea, la şedinţa solemnă comună vor participa, pe lângă membrii Parlamentului, premierul, foştii preşedinţi ai României, custodele Coroanei regale, membrii Guvernului, Patriarhul Daniel, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi corpul diplomatic acreditat la Bucureşti.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere în legătură cu şedinţa solemnă, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România «o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume», o Românie suverană şi democratică”.

”În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale”, se mai arată în memorandum.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui va fi adus în ţară miercuri, 13 decembrie. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde sicriul cu trupul neînsufleţit va fi transportat, de la Bucureşti, cu Trenul Regal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite