UPDATE Judecătoarea Maria David a plâns în faţa colegilor, dar lacrimile ei nu au impresionat pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Maria David nu poate mânca şi dormi de când a fost arestată. Ea este hrănită prin perfuzii. "Vă promit că voi ieşi cu imaginea nepătată"

UPDATE: Judecătoarea Maria David a plâns în faţa colegilor ei şi a cerut să fie eliberată. “Vă rog să-mi acordaţi şansa de a mă judeca în stare de libertate. Nu voi obstrucţiona cercetarea judecătorească sub nicio formă, chiar din contră voi face tot posibilul pentru aflarea adevărului. Sunt îngrozită de aceste sume de bani care se vehiculează în acest dosar. Păi dacă luam aceşti bani pentru ce mai sunt datoarea la bancă? Păi aş fi stat cu totul altfel, la aceste sume de bani", a spus plângând magistratul.

Maria David a spus că va lupa pentru a-şi demonstra nevinovăţia. "Dacă mă voi întoarce în arest, nu voi putea să fac acest lucru, este îngrozitor ce mi-a făcut acest om. Nu pot sub nicio formă să mănânc şi să dorm. Singurul lucru care mă hrăneşte e încrederea în justiţie şi că adevărul va ieşi la iveală. Vă promit că voi ieşi cu imaginea nepătată", a spus judecătoarea.

Şi avocatul Nicolae Şain susţine că judecătoarea Maria David trăieşte "numai prin perfuzii" şi că aceasta nu poate înghiţi mâncare şi nu poate dormi de când a fost reţinută.

UPDATE: Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de colega lor. Aceştia au decis că magistrata Maria David trebuie să rămână în arest.

Judecătoarea Maria David a fost arestată preventiv, în 29 februarie, pentru 29 de zile, instanţa supremă admiţând, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
În motivarea deciziei de arestare, judecătorul Iulian Dragomir prezintă pe larg motivele invocate de procurorul DNA care a cerut arestarea Mariei David, magistrat la Secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Unul dintre motivele invocate de procurori este acela că prin arestarea judecătoarei Maria David se va demonstra cetăţenilor că sistemul judiciar românesc "îşi elimină din rândurile sale elementele care perturbă ordinea de drept". "Concluzionând, procurorul a arătat că în contextul prezentat, luarea măsurii arestării preventive a inculpatei Maria David va recredibiliza sistemul judiciar, cetăţenii având astfel încredere că sistemul judiciar îşi elimină din rândurile sale elementele care perturbă ordinea de drept", se arată în documentul citat.

Afectează în mod grav imaginea justiţiei

Procurorul DNA a mai arătat că judecătoarea prezintă pericol pentru ordinea publică, din cauza faptului că având calitatea de magistrat ICCJ trebuia "să reprezinte un model de conduită pentru toţi ceilalţi colegi", însă judecătoarea ar fi comis două fapte de trafic de influenţă.
"Or, în condiţiile în care eforturile făcute de judecători şi procurori în vederea recredibilizării percepţiei opiniei publice asupra justiţiei sunt evidente, fapte de natura celor săvârşite de inculpată afectează în mod grav imaginea justiţiei şi pune în umbră eforturile menţionate", se mai arată în motivarea arestării judecătoarei Maria David.
Decizia de arestare preventivă a judecătoarei Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, a fost contestată pe loc de avocatul acesteia, recursul urmând să se judece, luni, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

200.000 de euro – preţul influenţei la ÎCCJ

Procurorii anticorupţie au reţinut-o, în 28 februarie, pe judecătoarea Maria David, pentru că ar fi pretins 200.000 de euro de la omul de afaceri Petre Blanda pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti să admită o contestaţie pentru anularea unei condamnări.
David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 este magistrat la instanţa supremă.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie - decembrie 2009, judecătoarea Maria David a pretins şi primit de la Petre Blanda, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, Maria David a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscal.

Astăzi, judecătoarea Maria David îşi pune speranţele în completul de 5 judecători care vor discuta recursul formulat împotriva mandatului de arestare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite