UPDATE Interviurile pentru şefia DNA, la Ministerul Justiţiei. Procurorul Elena Grecu a fost deja audiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt participă la interviu joi. Aceştia au început să ajungă la sediul Ministerului Justiţiei începând cu ora 9.00.

UPDATE 11.18 În acest moment este audiat Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA.

Ultimul candidat care va fi intervievat este Florentina Mirică, şeful Serviciului de combatere a corupţiei şi justiţiei din DNA. 

UPDATE Procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul General, candidat la şefia DNA, a sosit la sediul Ministerului Jusitţiei. El a spus că îl recomandă atât experienţa, cât şi proiectul managerial, iar pe contracandidaţii săi îi vede la fel de pregătiţi cum este el.

UPDATE La sediul Ministerului Justiţiei a sosit procurorul Florentina Mirică, unul dintre cei patru candidaţi la şefia DNA. Întrebată de jurnalişti dacă dosarele grele pe care le-a instrumentat vor cântări în vreun fel la interviu. ”Nu-mi pot imagina că nu vor cântări aceste aspecte în cariera profesională”, a răspuns Mirică. 

Florentina Mirică, a mai spus că se simte pregătită să că speră şi trebuie ca DNA să continue misiunea de eradicare a corupţiei. "Corupţia nu s-a diminuat, fenomenul este unul generalizat - de la mica corupţie, începând cu ciocolata de la ghişeu sau pentru înscrierea copilului la grădiniţă, până la marea corupţie - vestitul procent de 10 la sută din valoarea contractelor", a declarat Florentina Mirică.

Întrebată dacă crede că va conta în evaluarea pe care o va face ministrul faptul că este considerată o apropiată a fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi, Mirică a răspuns: "În mod evident nu este un argument legal şi sper să nu conteze".

***

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, joi dimineaţă, la sediul Ministerului Justiţiei, că în urmă cu o zi a studiat programele manageriale ale tuturor, iar astăzi, de la ora 9.00, îi aşteaptă la interviu. El a a declarat că este posibilă şi varianta ca niciunul dintre procurori să nu fie propus pentru ocuparea acestei funcţii.

"Într-o anumită ordine, alfabetică, ieri le-am studiat prog managerile şi îi aşteptăm la interviu la orele 9.00. Este posibil ca unul dintre candidaţi să fie desemnat pentru numirea ca procuror-şef, după cum este posibil ca niciunul sa nu fie desemnat", a afirmat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader declara, marţi, că vineri se va ajunge la "o concluzie".

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, Florentina Mirică, procurorul şef al Secţiei judiciare penale, Elena Grecu şi adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Lazăr.

Candidaţii pentru postul de procuror-şef al DNA vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei, sprijinit de secretarii de stat.

Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul Ministerului Justiţiei, timpul de susţinere de către candidaţi a proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere este aproximativ 30 minute, iar timpul pentru întrebări şi răspunsuri - aproximativ o oră.

Potrivit anunţului Ministerului Justiţiei, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare aintereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc., verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie. 

După susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei formulează propunerea pentru postul de procuror-şes al DNA, pe care o va înainta Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, pentru emiterea avizului. După transmiterea avizului de către CSM, ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA. 

Selecţia pentru postul de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite