Forumul Judecătorilor: Liderii politici să se abţină de la declaraţii care aduc atingere libertăţii de exprimare a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilant DNA Cristina Tarcea FOTO David Muntean
Bilant DNA Cristina Tarcea FOTO David Muntean

Forumul Judecătorilor din România trage un semnal de alarmă în privinţa declaraţiilor care aduc atingere libertăţii de exprimare a magistraţilor. Apelul vine în contextul în care Liviu Dragnea şi Tudorel Toader au lansat atacuri la adresa preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Magistraţii susţin că libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor este garantată nu doar de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului dar acest drept a fost reliefat autorităţilor de la Bucureşti, în mod repetat, de Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia.

 Apelul Forumului Judecătorilor vine după ce şefa Curţii Supreme a devenit ţinta atacurilor liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Cristina Tarcea, a afirmat, într-un interviu pentru Realitatea TV, comentând decizia de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că decizia a fost "inadmisibil de mult politizată". Mai mult, magistratul a afirmat că le-a dat termen judecătorilor până la 1 septembrie pentru a motiva toate deciziile. După aceaste declaraţii, ea a fost criticată atât de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi de liderul PSD, Liviu Dragnea. „Să inţelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică? Să înţelegem că nu este normal ca un ministru să critice un judecător, dar este normal ca un judecător să critice un ministru?”, a reacţionat Tudorel Toader printr-un mesaj postat pe Facebook. La rândul său, Liviu Dragnea, s-a declarat "şocat" de afirmaţiile preşedintelui instanţei supreme, el susţinând că Tarcea "a spus-o cu subiect şi predicat că se face presiune să se facă motivarea mai repede, să se facă procesul mai repede" şi că este o presiune clară asupra judecătorilor în dosarul său, în care a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare.

„În contextul dezbaterilor cărora le-au dat naştere declaraţiile făcute de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Iulia-Cristina Tarcea, în interviul acordat data de 19 iulie 2018 unui post de televiziune, şi care au făcut obiectul sesizării Inspecţiei Judiciare, greşit îndreptată administrativ către Consiliul Superior al Magistraturii de un site ”de fumoar”, încercându-se acreditarea ideii că această ultimă instituţie ar fi deja sesizată cu o cercetare disciplinară, solicităm în mod ferm oamenilor politici să se abţină de la declaraţii care aduc atingere libertăţii de exprimare a magistraţilor şi independenţei justiţiei”, se arată în comunicatul Forumului Fudecătorilor.

Autorii apelului subliniază faptul că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „şi-a exprimat opinia asupra unor evenimente recente care preocupă, în cel mai înalt grad, societatea civilă şi magistratura română şi au format obiect de analiză şi pentru entităţi internaţionale cu preocupări în domeniul funcţionării statului de drept şi independenţei justiţiei, precum Comisia de la Veneţia”.

Aceştia arată că, în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a magistraţilor, Comisia de la Veneţia a stabilit ca repere în evaluarea proporţionalităţii unei ingerinţe în libertatea de exprimarea unui judecător, „Curtea Europeană a Drepturilor Omului ia în calcul toate circumstanţele cauzei, inclusiv funcţia îndeplinită, conţinutul declaraţiei, contextul său, natura şi gravitatea sancţiunilor aplicate. […]. În ceea ce priveşte participarea judecătorilor la dezbaterea politică, situaţia politică internă în care are loc această dezbatere este, de asemenea, un element important care trebuie luat în considerare pentru a preciza limitele libertăţii de exprimare. Astfel, contextul istoric, politic şi juridic al dezbaterii – fie că dezbaterea poartă sau nu asupra unei chestiuni de interes general, fie că declaraţiile contestate au fost făcute sau nu într-o campanie electorală – este deosebit de important. O criză democratică sau o inversare a ordinii constituţionale trebuie, desigur, să fie considerată decisivă în contextul concret al unui caz şi esenţială pentru determinarea domeniului de aplicare al libertăţilor fundamentale ale judecătorilor.”

Magistraţii subliniază faptul că în însuşi Avizul preliminar dat de Comisia de la Veneţia asupra proiectelor de modificare a legilor justiţiei pe lângă propunerea măsurii de abandonare a introducerii art.9 alin.3 din Legea nr.303/2004, care statuează obligarea judecătorilor şi procurorilor ca, ”în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă”, se arată în motivare că „magistraţii sunt îndreptăţiţi să îşi exprime opiniile asupra modului de funcţionare a sistemului judiciar, chiar dacă aceste opinii ar avea şi implicaţii politice, dat fiind că funcţionarea sistemului judiciar este un subiect de interes public; pentru acest motiv, libertatea de exprimare a magistraţilor asupra acestor chestiuni este protejată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, continuă comunicatul Forumului Judecătorilor.

Comisia Europeană, prin Rapoartele MCV, deopotrivă, subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independenţa justiţiei, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor şi procurorilor din România.

Magistraţii, susţin în concluzie, că respectarea libertăţii de exprimare este, în cazul de faţă, „cu atât mai necesară, cu cât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este instanţa supremă a ţării, iar preşedintele său este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei”. 

„În aceste condiţii, reacţiile virulente ale oamenilor politici la adresa opiniilor exprimate de doamna Iulia-Cristina Tarcea sunt de natură să pună în discuţie nu doar libertatea de exprimare a magistraţilor asupra chestiunilor ce privesc funcţionarea sistemului judiciar, ci însăşi funcţionarea mecanismelor care trebuie să vegheze la protejarea independenţei justiţiei”, se arată în finalul comunicatului ce trage un semanl de alarmă cu privire la ameninţările la adresa independenţei justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite