UPDATE Dosarul „Mită la PSD”. Instanţa l-a audiat joi pe Mircea Geoană şi a acordat un nou termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti unde urmează să fie audiat FOTO Marian Iliescu
Mircea Geoană s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti unde urmează să fie audiat FOTO Marian Iliescu

Senatorul Mircea Geoană s-a prezentat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), unde a fost audiat, în calitate de martor, în dosarul „Mită la PSD” în care omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dar şi alţi inculpaţi sunt acuzaţi de finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009. Instanţa a acordat un nou termen în acest caz.

UPDATE Şedinţa de judecată s-a terminat, iar magistraţii au acordat un nou termen în acest caz, respectiv 19 martie.

UPDATE Mircea Geoană a declarat în faţa judecătorilor că nu are cunoştinţă despre încheierea unei înţelegeri în septembrie 2009 între Interagro şi INSOMAR.  

„Conform legii partidelor politice, există o procedură specifică a finanţării campaniei electorale, inclusiv sub aspectul alegerilor prezidenţiale, procedură desfăşurată de trezoreria partidului”, a declarat Geoană. 

De asemenea, Geoană le-a spus magistraţilor că preşedintele partidului nu are niciun contact şi nicio atribuţiune legată de metodele de finanţare a campaniei. Toate acestea făcându-se strict prin departamentul de trezorerie al partidului.  

„Nu am cunoştinţă dacă Interagro a efectuat vreo plată a unei datorii aparţinând PSD. Îl cunosc pe Gheorghe Bunea Stancu, fiind la acea dată preşedintele organizaţiei judeţene Brăila şi precizez că domnia sa nu avea nicio atribuţiune în conducerea campaniei sau în conducerea operativă a partidului. Nu am avut nicio discuţie cu Bunea Stancu din care acesta să-mi fi cerut ca în eventualitatea alegerii mele ca preşedinte al României sau în calitatea de preşedinte al PSD să contribui la numirea unor miniştrii sau a unor persoane apropiate lui în funcţii publice", a arătat Geoană.

Totodată, acesta a precizat că niciodată nu i-a fost făcută o propunere de a se întâlni cu Ioan Niculae.

„De altfel, este de notorietate că la acea dată era o coaliţie formata din trei partide, iar singurul element convenit referitor la configuraţia unui viitor guvern era persoana primului ministru desemnat. Este o practică binecunoscută în politică să nu procedam la discuţii punctuale referitor la numirea în cadrul ministerelor până nu vedem rezultatele finale ale alegerilor. Niciodată Bunea Stancu nu mi-a făcut vreo propunere de a mă întâlni cu Ioan Niculae pentru a-l cunoaşte mai bine şi eventual de a-i da posibilitatea de a-mi comunica eventualele probleme pe care le avea”, arată Geoană.

El a ţinut să precizeze faptul că pe Niculae l-a întâlnit „doar de câteva ori”.

„Pe Ioan Niculae l-am întâlnit doar de câteva ori în situaţii strict sociale, de exemplu o dată la mare şi doar ne-am salutat”, a spus Geonă.

Întrebat dacă are cunostinta de implicarea lui Bubea Stancu în strângerea de fonduri,  Mircea Geoană a precizat că ştie că acesta nu se ocupă sub nicio formă de finanţarea campania electorala din 2009. 

„Afirmaţia este susţinută de atribuţiile pe care preşedinţii de consiliilor judeţene şi liderii organizaţiilor judeţene le au. În 2009 nu am colaborat cu INSOMAR, ci cu o agenţie de specialitate Americană. Sub nicio formă, direct sau indirect, Interagro nu a încercat să ia legatura cu mine ca în eventualitatea în care aş fi fost ales preşedinte să influentez executivul, în sensul sprijinirii Interagro în obţinerea de gaze subvenţionate

Mircea Geoană a ajuns la sediul Curţii de Apel Bucureşti cu puţin înainte de ora 11.00 unde urmează să fie audiat de magistraţi în dosarul „Mită la PSD”. 

Acesta nu a vrut să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Tot pentru joi, judecătorii au decis citarea în instanţă a omului de afaceri Cristian Burci, dar şi a cumnatul lui Geoană, Ionuţ Costea. Aceştia urmează să fie audiaţi ca martori.

În acest dosar, în primă instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu a fost definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Un milion de euro de la Ioan Niculae contra funcţii în posturi cheie

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite