UPDATE Dosarul „ICA”. Acuzarea, apărarea şi inculpaţii şi-au încheiat pledoariile finale. Instanţa a rămas în pronunţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare FOTO Marian Iliescu
Dan Voiculescu a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare FOTO Marian Iliescu

Procesul „ICA” a ajuns la final. Instanţa a rămas în pronunţare. Dezbaterile finale în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat în prima instanţă  la 5 ani de închisoare, au durat 12 ore. Procurorul, avocaţii şi inculpaţii şi-au susţinut pledoariile finale. Acuzarea cere 10 ani de închisoare pentru Voiculescu.

UPDATE 22.08 Instanţa a anunţat că procesul s-a încheiat şi că rămâne în pronunţare. Avocatii trebuie să depună până joi concluziile scrise. Data pronuntarii se va afisa în sistemul electronic al Justitiei. 

La ieşirea din Curtea de Apel, Dan Voiculescu a declarat că în acest dosar „sunt oameni complet nevinovaţi pentru că eu trebuia să fiu condamnat”.

UPDATE 21.45 Rând pe rând inculpaţii îşi susţin nevinovăţia în faţa instanţei.

UPDATE 21.20 Are cuvântul fostul ministru Sorin Pantiş. „Vă rog să mă achitaţi pentru că nu există nicio faptă care să mi se impute. Domnul Voiculescu nu avea cum să mă influenţeze pe mine Eu eram politic superior”, spune acesta.

El a completat că expertizele de la dosar se bazează pe falsuri şi minciuni. „În acest dosar nu există niciun prejudiciu. Eu nu am avut nicio contribuţie la absolut orice s-ar presupune ca s-a comis. Vă rog încă o dată să mă achitaţi”, susţine Pantiş.

UPDATE 21.12 Are cuvântul nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi: „Procurorul a susţinut ca într-o poveste că eu, Pantis şi Voiculescu am făcut totul împreună. Cum aş fi putut eu să mă asociez şi să influentez? Nu am avut niciun avantaj din această privatizare. Dimpotrivă”. 

„Casa pe care am construit-o cu soţia este una modestă. Chiar e modestă. Aveţi toată autoritatea să mă judecaţi, dar nu vreau să imi văd familia în stradă”, a încheiat profesorul. 

UPDATE 21.05 Dan Voiculescu a încheiat. A vorbit rar în toate cele 13 minute cât şi-a ţinut discursul, iar la final a oftat adânc.

UPDATE 20.55 S-a reluat şedinţa. Dan Voiculescu vorbeşte în faţa instanţei. Spune că îşi menţine declaraţia iniţială şi că rechizitoriul se bazează pe falsuri.

„Se trece cu vederea că există martori care spun că procurorul Emilian Eva a determinat persoane sa dea declaraţii impotriva lui Dan Voiculescu. Eram vânat de procurori. Sunt acuzat că am primit acţiuni în contul unui împrumut. Era un împrumut legal. Eu nu am spălat în viaţa mea bani şi îmi sunt străine lucrurile acestea”, susţine fondatorul Partidului Conservator.

Voiculescu despre majorarea de capital: „Am arătat provenienţa banilor. Erau curaţi, nu murdari”

UPDATE 20.09 Şedinţa se suspendă 15 minute. Urmează ultimul cuvânt al inculpaţilor. Pentru acest moment Voiculescu şi-a pus ideile pe două coli A4.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat că se menţin parte civilă în proces pentru a-şi recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro, bani pierduţi prin privatizarea frauduloasă a ICA.

UPDATE 19.36 Procurorul are, în acest moment, ultimul cuvânt. Procurorul Elena Matieşescu cere respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire. De asemenea, procurorul cere respingerea cererilor de înlăturare a unor expertize.

UPDATE 19.17 Dan Voiculescu s-a întors la Curtea de Apel pentru a-şi spune ultimul cuvânt în faţa instanţei. După aceea judecătorii ar putea să se retragă pentru a hotărî sentinţa. Procurorii au cerut 10 ani de închisoare pentru fondatorul Partidului Conservator.

UPDATE 19.00 Flavius Pop se apără singur, el fiind şi avocat.

UPDATE 18.45 Apărătorul fostului ministru Pantiş şi-a încheiat pledoaria. Urmează Flavius Pop, care se apără singur.

UPDATE 18.20 A luat cuvântul avocatul fostului ministru Sorin Pantiş care a precizat că nu există probe împotriva clientului său.

Acesta cere achitarea pentru că „fapta nu există".

UPDATE 17.45 Avocatul lui Mencinicopschi şi-a terminat pledoaria.

UPDATE 17.05 Avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi a luat cuvântul şi a cerut achitarea acestuia pe motiv că el nu a comis nicio faptă penală.

De asemenea, acesta a mai precizat că în acest caz nu există niciun prejudiciul, ba chiar ICA a fost salvată de la faliment.

Chiar dacă Mencinicopschi a pledat nevinovat, avocatul său cere măcar reducerea pedepsei.

După jumătate de oră, a luat cuvântul cel de-al doilea avocatul al nutriţionistului Gheorghe Mencinicopschi.

UPDATE 16.55 Angajaţii postului de televiziune Antena 3 îşi arată susţinerea faţă de Dan Voiculescu printr-o scrisoare deschisă, arată paginademedia.ro.

În această scrisoare, mai multe vedete ale postului spun că sunt alături de Voiculescu pe care îl respectă pentru că nu a făcut „pact cu diavolul” pentru a încheia acest proces mai devreme.

UPDATE 16.36 Şedinţa de judecată a început. Avocatul lui Sandu Jean Cătălin, administrator al SC Benefica SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) şi-a început pledoaria finală.

„Expertizele sunt irelevante. Prejudiciul din 2003 a fost calculat la nivelul din 2008. Nu e corect. Dar dacă evaluăm acum, în 2014?”, a spus avocatul lui Sandu.

UPDATE 16.15 Magistraţii au mai acordat o pauză de cinci de minute.

UPDATE 16.10 Avocatul lui Corneliu Popa cere achitarea clientului său.

UPDATE 15.40 Dan Voiculescu a părăsit sediul Curţii de Apel Bucureşti, spunându-le jurnaliştilor că va lipsi „o jumătate de oră - o oră”.

UPDATE 15.35 Avocatul lui Corneliu Popa, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, şi-a început pledoaria. 

Discursul acestuia a fost întrerupt de Dan Voiculescu, care a cerut să poată spune ultimele sale cuvinte în acest caz, pentru că vrea să plece. Magistratul i-a spus afaceristului că nu poate vorbi acum, însă dacă îşi doreşte să plece, o poate face şi dacă va fi nevoie, va fi rechemat la instanţă.

UPDATE 15.25 Gheorghiţă Mateuţ a terminat pledoaria finală cerând din nou achitarea lui Dan Voiculescu şi schimbarea încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire.

Maria Vasii, care îl apără tot pe fondarul PC, a luat cuvântul în faţa magistraţilor pentru a pune concluziile finale pe contestaţiile depuse la dosar.

UPDATE 14.45 Şedinţa de judecată a fost reluată. Avocatul Mateuţ a luat din nou cuvântul şi a declarat că procedurile privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare au fost legale.

UPDATE 14.05 Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au suspendat şedinţa de judecată pentru 15 minute.

UPDATE 13.40 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ şi-a terminat pledoariile după mai bine de două ore.

A luat cuvântul apărătorul lui Vlad Săvulescu, fostul director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a A.D.S.,  care susţine că acesta este nevinovat şi cere achitarea.

UPDATE 13.15 Realizatorul emisiunii „În gura presei”, Mircea Badea, i-a spus unui reporter al televiziunii B1 TV că îi este „scârbă” de el.

„Cum să-ţi spun mai clar că mi-e scârbă de tine?! Mi-e scârbă de tine şi de Udrea care te plăteşte”, i-a spus Mircea Badea reporterului. 

UPDATE 13.00 Mircea Badea şi Mihai Gâdea au părăsit sala de judecată.

Gâdea a ales să vorbească doar cu postul Antena3, aşa cum a făcut şi Badea.

„Mi se pare că este unul dintre cele mai importante evenimente mediatice din ultimele vreme. Pe mine mă interesează de unde ştiu atâţia propagandişti din jurului lui Băsescu că astăzi va fi un verdict în acest caz”, a spus Gâdea.

Acesta a precizat că au fost jurnalişti care încă de aseară ştiau că astăzi se va da un verdict şi că pedeapsa pe care o va primi Dan Voiculescu va fi majorată.

De asemenea, Gâdea a arătat că în sala de judecată este foarte cald şi că inclusiv CEDO ar da o condamnare pentru atmosfera din sala de judecată.

UPDATE 12.50 Mircea Badea stă concentrat pe Facebook, unde le povesteşte prietenilor şi fanilor săi ce se întâmplă la proces.

image

Realizatorul TV Mircea Badea, la Curtea de Apel Bucureşti FOTO Mediafax

UPDATE 12.30 La proces a ajuns şi directorul Antena 3, Mihai Gâdea. Mircea Badea şi Dan Voiculescu stau unul lângă celălalt. 

Mateuţ a cerut respingerea cererii procurorului DNA de adăugare a unei noi litere la infracţiunea de spălare de bani în sarcina lui Dan Voiculescu. 

De asemenea, avocatul a depus la dosar o opinie a unui alt profesor universitar, Valerian Cioclei, în susţinerea cererii lui de schimbare a încadrării juridice a lui Voiculescu de la spălare de bani la tăinuire. 

„Astfel cum e definită ea de Codul Penal, nu este altceva decât infracţiune de tăinuire. Se suprapune perfect pe infracţiunea de tăinuire, cum este prevăzută în noul Cod Penal”,a  spus Mateuţ.

Avocatul apărării susţine schimbarea încadrării juridice a lui Dan Voiculescu din spălare de bani, pedepsită cu 3-10 ani închisoare, în tăinuire, pedepsită cu 1-5 ani de închisoare sau amendă penală, cu respectarea principiului aplicării legii mai favorabile inculpatului.

Mai mult, avocatul Mateuţ cere şi excluderea din proces a unor mijloace de probă şi probe pe care acesta le consideră ca fiind obţinute nelegal de către procurori.

UPDATE 11.30 Magistraţii s-au întors în sala de judecată şi au anunţat că cererea de recuzare a judecătorilor a fost respinsă. 

Avocatul Mateuţ este anunţat că poate începe să prezinte concluziile finale. Acesta este agitat şi refuză să-şi înceapă pledoaria. Judecătorul Camelia Bogdan se amuză pe baza argumentelor aduse de apărătorul lui Voiculescu.

UPDATE 11.10 Mircea Badea a dat declaraţii doar pentru postul de televiziune Antena3. 

„Am observat că acest complet este format dintr-o judecătoare, care este întâmplător vopsită ca doamna Elena Udrea, şi un judecător care uneori este agasat de cererile apărării şi se vede asta, dar asta este. O să vedem ce se întâmplă”, a spus Badea. 

Acesta a precizat că acest proces pare mai mult o execuţie pentru că judecătorii nu ar ţine cont de părerile apărării, ci doar de cele ale acuzării.

„Este un proces, nu este o execuţie. Într-un proces unde există şi apărare şi acuzare, judecătorul trebuie să vadă cine are dreptate, nu să dea dreptate pe bandă rulantă acuzării. Cred că toate cererile depuse de apărare vor fi repsinse. Nu înţeleg de ce atâta grabă”, a mai spus Mircea Badea.

O nouă cerere de recuzare a fost formulată

UPDATE 11.06 Magistraţii au luat o pauză pentru a delibera pe cererea de recuzare a completului. Avocatul Mateuţ a cerut ca această cerere să fie discutată de un alt complet.

UPDATE 10.55 Apărătorul lui Dan Voiculescu face din nou o cerere de recuzare a judecătorilor: „Există suspiciunea că imparţialitatea completului este afectată, doamnă Preşedinte”.

UPDATE 10.45 Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul clientului său, de la spălare de bani la tăinuire. De asemenea, acesta a cerut un alt termen pentru a putea pregăti apărarea. 

Magistraţii au respins cererea privind acordarea unui nou termen motivând că apărarea a avut timp să se pregătească. 

În sală este foarte multă lume (avocaţi, jurnalişti, curioşi), iar aerul este greu de respirat.

UPDATE 10.35 Judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea au intrat în sala de judecată. A început procesul.

În momentul în care magistraţii au intrat în sală, Dan Voiculescu era afară.

UPDATE 10.30 Mircea Badea se plimbă încruntat prin sala de judecată. Acesta s-a interesat cine este procurorul de caz.

UPDATE 10.00 Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti însoţit de avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ.

„Le voi spune judecătorilor că nu am niciun amestec cu spălarea de bani. I-am spus şi doamnei judecător, eu am făcut o donaţie. Privatizarea a fost legală. Lucrurile sunt foarte simple, numai că eu sper să fie completul de judecată de bună credinţă. Dacă nu judecă corect, eu sunt pregătit pentru orice. În momentul în care intri într-o astfel de bătălie cu şeful statului tău, care are toate pârghiile, serviciile secrete, lupta e grea", a spus Dan Voiculescu.

Legat de şedinţa de ieri de judecată, omul de afaceri a precizat că fiecare preşedinte de complet îşi conduce completul aşa cum este necesar.

Înainte de a intra în sala de judecată, Dan Voiculescu a spus: „Întotdeauna e bine să speri într-o achitare”.

La Curtea de Apel a ajuns şi Mircea Badea care va asista la proces.

De asemenea, la ora 9.45 a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a ajuns la sediul Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a declarat în faţa jurnaliştilor că nu are regrete şi că această privatizare nu a creat niciun prejudiciu, fiind o privatizare legală.

Procurorul anticorupţie a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod Penal. În cazul lui Dan Voiculescu, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.

De asemenea, ieri, avocaţii inculpaţilor au înaintat aproximativ 40 de cereri. 

Apărătorul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut să fie audiaţi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, aceste cereri fiind respinse. La fel s-a întâmplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Mateuţ a mai cerut recuzarea completului de judecată, pe motiv că aceiaşi judecători care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis şi în cazul contestaţiei referitoare la această măsură, şi această solicitare fiind respinsă.

Preşedintele completului de la Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul ICA, Camelia Bogdan, a arătat că instanţa a decis, pe 1 iulie, impunerea măsurilor asiguratorii, iar contestaţia nu putea fi făcută decât cu privire la modul de aplicare a sechestrului.

Magistraţii i-au audiat ieri pe inculpaţii Jean Cătălin Sandu şi Nicolae Săculescu, dar şi pe fostul ministru al Agriculturii Sorin Pantiş care a cerut un supliment de declaraţie.

Dan Voiculescu a fost şi el prezent în sala de judecată, însă a plecat în jurul prânzului motivând că se duce la Poliţia Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, respectiv cel al şantajării unui oameni de afaceri.

La plecarea de la sediul instanţei, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. „Eu, să ştiţi, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă", a replicat Dan Voiculescu.

Cinci ani de închisoare pentru Dan Voiculescu în primă instanţă

Dan Voiculescu a fost condamnat, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, decizie dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Tot atunci instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit aceleaşi decizii, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare. 

Instanţa i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. 

Tergiversare de manual timp de aproape şase ani

Dosarul pivind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti pentru a fi soluţionat de magistraţi. Ulterior, pe 3 martie 2009, cazul a fost mutat la Curtea Supremă, instanţă competentă să judece demnitari, după ce, pe 15 decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost învestit în funcţia de senator. Cum situaţia devenise clară, pe 28 octombrie 2009, începe judecata dosarului, pentru ca pe 25 iunie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorii să pronunţe o primă decizie, cazul să fie mutat din nou la Tribunalul Bucureşti. Asta după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. La sfârşitul anului 2012, Dan Voiculescu devine din nou senator, iar Tribunalul Bucureşti decide să trimită din nou dosarul la Curtea Supremă.

Ce acuză DNA în privatizarea ICA

Preşedintele de onoare al Partidului Conservator este judecat pentru spălare de bani şi pentru că s-ar fi folosit de poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la un preţ mult mai mic decât cel real, prejudiciul fiind de 60 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7,9 milioane de euro”, spun procurorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite