UPDATE Dosarul deputatului PSD Mircea Drăghici la Curtea Supremă. Avocaţii cer achitarea inculpaţilor. Au fost invocate din nou protocoalele protocoalele cu SRI
0Astăzi vor fi ascultate pledoariile apărării în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu şi deputatulul PSD Mircea Drăghici, pentru care DNA a cerut câte şapte ani de închisoare cu executare, sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu privire la mai multe contracte de consultanţă. Alături de aceştia mai sunt inculpaţi în acest dosar 38 de primari a unor comune din judeţul Argeş, cu toţii membrii ai PSD.
Apărătorii lui Constantin Nicolescu cât şi ai deputatului PSD Mircea Drăghici au cerut achitarea clienţilor lor de acuzaţiile ce li se aduc.
Protocolul dintre Parchetul General şi SRI invocat din nou
La fel ca în fiecare dosar important ce a avut termen după desecretizarea protocolului de colaborare dintre Parchetul General-DNA şi Serviciul Român de Informaţii, avocaţii inculpaţilor au cerut clarificări sau, cum a fost cazul în dosarul de astăzi, respingerea tuturor probelor obţinute pe baza acestui document.
„Întreaga urmărire penală a fost afectată de caracterul secret al colaborării cu SRI. Toate actele ce au fost întocmite în baza acestui protocol au prin urmare caracter secret, iar în acest dosar încă mai avem o parte nepublică, şi anume mandatul de siguranţă naţională în baza căruia au fost făcute înregistrările şi motivele pentru care a fost emis acest mandat, iar rechizitoriul acuzării este rodul acestei activităţi investigative”, a precizat în faţa judecătorilor avocatul deputatului Mircea Drăghici.
În acest moment pledoaria avocatului apărării a fost întreruptă de unul dintre juedcători, care i-a atras atenţia că „actul de începere a urmării penale nu este emis de către un serviciu de informaţii ci de către procuror”. „Vă rog să vă referiţi la actele ce au rezultat dina cel protocol; există elemente probatorii care au rămas secrete? Există documente secrete care să afecteze modul de evaluare al instanţei?” a întrebat preşedintele completului de judecători care judecă acest dosar. „Nu, dar acest fapt nu înseamnă că în timpul urmăririi penale..”, a încercat apărătorul lui Drăghici să-şi menţină argumentele, fiind însă întrerupt din nou de juecător: „Dar în afată de acestea există alte acte în dosar care sunt secrete?”. „Nu”, a acceptat scurt acesta.
Avocatul lui Constantin Nicolescu a cerut nici mai mult nici mai puţin decât eliminarea probelor, obţinute în urma aceluiaşi protocol de colaborare dintre parchet şi SRI, de la dosar. „Înregistrările nu pot fi folosite pentru că nu sunt probe valide, ele au fost obţinute pe mandate de siguranţă naţională şi folosite apoi în acest dosar, ce priveşte alt tip de acuzaţii, şi nu în ultimul rând, aceste probe au fost instrumentate de către ofiţerii serviciului de informaţii, care nu sunt organ de anchetă”, a afirmat acesta.
„În cursul judecăţii probele administrate în mod nelegal nu pot fi folosite, cerem astfel excluderea lor, la fel ca în procedura de cameră preliminară, pentru că, în opinia noastră, aceste probe nu ar trebui să existe la dosar”.
Ştirea Iniţială: În plus, procurorii au cerut suplimentarea pedepselor pentru cei doi cu câte doi ani de zile, din cauza faptului că cei doi nu şi-au recunoscut vinovăţia, fiind cerută şi confiscarea sumei de 430.000 lei de la cei doi inculpaţi.
Dosarul se judecă pe fond la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de DNA Piteşti în noiembrie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; abuz în serviciu (34 acte materiale) şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu (10 infracţiuni, din care trei în formă continuată).
Deputatul PSD Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaţilor, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la infracţiunea de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată 38 de inculpaţi, care la data faptelor erau primari şi viceprimari de comune în judeţul Argeş, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dar şi Iulian Cioflanu, director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş.
Potrivit DNA, faptele incriminate privesc încheierea unor contracte de consultanţă între administraţiile locale şi o firmă la care deputatul Mircea Drăghici ar fi avut o serie de interese.
"În contextul în care, la nivel naţional, regional, judeţean s-au elaborat Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operaţional Multianual al judeţului Argeş şi era necesar ca şi autorităţile locale să îşi planifice şi să îşi stabilească obiectivele de dezvoltare a comunităţii locale pentru perioada 2007-2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înţelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat şi pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă şi elaborare strategii de dezvoltare locală de autorităţile publice locale cu o anumită entitate - SC European Project Consulting SRL Bucureşti - în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă şi pentru acesta din urmă, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în bugetul unităţilor administrativ teritoriale", susţine DNA.
Acest lucru a fost posibil, consideră procurorii, prin îndeplinirea necorespunzătoare de către Nicolescu a atribuţiilor de serviciu derivate din funcţia de preşedinte al CJ Argeş sau prin determinarea inculpaţilor, primari ai unor comune, să-şi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu cu privire la alocarea fondurilor şi la achiziţiile de servicii realizate de autoritatea publică locală.
Procurorii au mai reţinut şi faptul că, în contextul încheierii şi derulării în condiţii frauduloase a contractelor de prestări servicii de către SC European Project Consulting SRL Bucureşti cu instituţii şi autorităţi publice din judeţul Argeş, Mircea Drăghici a înfiinţat SC European Project Consulting Management SRL Piteşti, astfel încât să fie obţinute foloase materiale "în mod facil şi necuvenit", între cele două societăţi fiind încheiat în acest scop un contract având ca obiect furnizarea consultanţei.
Infracţiunile ce ar fi fost săvârşite de inculpaţi au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 944.110,92 lei, reprezentând paguba adusa celor 35 de unităţi administrativ-teritoriale comunale, Consiliului Judeţean Argeş şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş.
În cazul lui Constantin Nicolescu se adaugă şi acuzaţia că a încercat, în cursul anului 2009, să influenţeze numirea unui magistrat într-o funcţie de conducere.
"În cursul lunii iunie 2009, în contextul derulării procedurilor de desfăşurare a unui concurs de ocupare a unor funcţii de conducere la nivelul instanţelor, inculpatul Nicolescu Constantin (...) şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţiile publice şi politice deţinute, în scopul de a ajuta un magistrat să ocupe o funcţie de conducere într-o instanţă, pe alte criterii decât cele ale competenţei profesionale. În cele din urmă, candidatul susţinut de inculpat nu a obţinut nota necesară pentru ocuparea funcţiei respective", mai spun procurorii.