UPDATE CSM a validat-o pe Corina Corbu la şefia Curţii Supreme. Cristina Tarcea: Procedura este nelegală. Funcţia nu este încă vacantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că Secţia pentru judecători a programat pentru joi, 18 iulie, interviul pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la care singurul candidat este Corina Corbu. Update: Aceasta a declarat că au fost dificultăţi în colaborarea instanţei supreme cu celelalte instanţe din ţară.

UPDATE CSM a validat-o pe Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

"Candidatura doamnei judecător Corina Corbu pentru funcţia de preşedinte al ICCJ a fost admisă de Secţia pentru judecători a CSM", au declarat oficiali din cadrul CSM.

Interviul pentru şefia ICCJ, la care singurul candidat a fost Corina Corbu, s-a terminat după aproape patru ore.

UPDATE În cadrul audierii judecătoarei Corina Corbu, actuala şefă a Curţii Supreme, Cristina Tarcea a avut un schimb de replici dur cu şefa CSM, reproşând faptul că procedura actuală este nelegală, pe motiv că funcţia nu este încă vacantă.

Tarcea a dat de înţeles că CSM nu a respectat articolul 53, alineatul 4, al Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Potrivit prevederii, procedura trebuia demarată după ce postul se vacanţă. "Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la dată la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă."

„Legea spune că judecătorii ICCJ îşi pot depune candidaturile pentru funcţiile de conducere în termen de 30 de zile de la dată la care funcţia a devenit vacantă”, a susţinut Tarcea. „Eu nu vreau să vulnerabilizez ICCJ. Eu nu voi face niciun act care să facă acest lucru”, a fost răspunsul Corinei Corbu.

Cristina Tarceaa insistat: „Sensul întrebării, dacă procedura demarată în pofida dispoziţiilor legale ar vulnerabiliza Înalta Curte”.

„Este o chestiune de interpretare a textului, cred că în alt cadru se poate discuta. Eu cred că, atâta vreme cât CSM a demarat această procedura, a avut în vedere acest text şi cred că a dat o asumare”, a răspuns Corina Corbu, potrivit ziare.com.

În prima parte a interviului, Corina Corbu şi-a prezentat timp de o ora proiectul sau de management şi a pledat pentru un nou sediu pentru Înalta Curte. "Acest sediu impropriu a dus la deteriorarea actului de justiţie, dacă avem în vedere solemnitatea actului de justiţie", afirmă Corbu.

Ea a vorbit despre numărul mare de dosare, posturi puţine pentru personalul auxiliar şi durata lungă de judecată a proceselor. Corbu a pledat pentru unificarea jurisprudenţei şi a practicii judiciare şi a lăudat magistraţii asistenţi de la Înalta Curte.

UPDATE: Corina Corbu, singurul candidat la conducerea Înaltei Curţi a declarat că au existat dificultăţi în comunicarea Instanţei Supreme cu celelalte instanţe de judecată, dar şi cu anumite instituţii, ceea ce a imprimat un grad de lentoare.

"Au existat anumite dificultăţi, spun eu, în comunicarea Înaltei Curţi atât în interiorul instanţei, cât şi în exterior. Au fost sesizatae şi anumite dificultăţi şi în colaborarea Înaltei Curţi atât cu instanţele de judecată şi, uneori, şi cu anumite instituţii. Toate aceste aspecte, în opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare al Instanţei Supreme, însă am considerat că acest lucru se datorează într-un fel sau altul şi nu aş personaliza, pur şi simplu aşa a fost conjunctura, acestea au fost provocările, astea sunt rezultatele", a declarat Corina Corbu, în cadrul interviului în faţa Secţiei de Judecători a Consililui Superior al Magistraturii, scrie Mediafax.

Judecătorul a evidenţiat ca dificultăţi la nivelul activităţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi volumul excesiv de muncă, întârzieri, lipsa unor aplicaţii informatice, dificultăţi în comunicare şi cu instanţele de judecată. Corina Corbu a reiterat problema sediului Instanţei Supreme.

"Am avut în vedere ultimul raport dat publicităţii de Comisia Europeană: resursele umane inadecvate, cele materiale, sediul ÎCCJ e o problemă veche, dar mereu actuală, făra rezolvarea acestei probleme, nu putem face treabă. Preşedintele e cel care trebuie să imprime principalele direcţii ale ÎCCJ, preşedintele trebuie să propună direcţiile aplicabile oricărei secţii. Trebuie să se asigure că toate deciziile sunt acceptate în mod corect, uneori lucrurile au fost trimise într-un mod cu tensiuni. Preşedintele e cel care trebuie să asculte şi să valorifice resursele umane, experienţă profundă. Eu cred că toate cele 4 secţii trebuie să-şi desfăşoare activitatea într-un sediu nou, comunicarea între judecătorii celor 4 secţii trebuie să fie una reală. Deşi a fost pe agenda conducerii ÎCCJ, cred că ar trebui să se găsească o rezolvare. E o problema de 20 de ani asta cu mutatul, acest sediul impropriu a condus la deteriorarea actului de justiţie", a completat judecătorul.

***

Judecătorul Corina Corbu, singurul candidat pentru conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat, joi, înaintea interviului de la CSM, că este pregătită şi că nu are niciun motiv de temere.

"Da, sunt pregătită. Eu nu am niciun motiv de îndoială, cel puţin eu nu cunosc un asemenea motiv, aşa că sunt pregătită. Nu, nu îmi doresc preluare, nu e o chestiune de dorinţă. Vom vedea (dacă va fi un mandat greu -n.r.)", a declarat Corina Corbu, la sosirea la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Actualul reşedinte al ICCJ, Cristina Tarcea, a ajuns la sediul CSM, a spus că ea nu mai candidează pentru că îşi doreşte să se întoarcă la oameni ”cinstiţi şi oneşti”, ceea ce nu a găsit mereu în sistemul judiciar.

„Atunci când am fost întrebată de ce nu candidez am spus ceva: îmi este dor să trăiesc lângă oameni buni, cinstiţi, oneşti şi cu bun simţ. Nu întotdeauna am avut parte de aşa ceva. La ICCJ este un colectiv minunat, nu la ei mă refer. Este vorba despre alte ocazii care vizau relaţii instituţionale şi personale”, a spus Tarcea.

Potrivit ordinii de zi afişate marţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Secţia pentru judecători a programat pentru joi, 18 iulie, la ora 10.00, interviul pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este judecătorul Corina Corbu, în vreme ce actualul preşedinte al instanţei supreme, Cristina Tarcea, nu şi-a depus dosarul pentru un nou mandat.

CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Corina Corbu a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie în care a fost vizată şi Gabriela Bîrsan. În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, anul trecut, decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.

Potrivit anunţului CSM, candidaţii pentru funcţia de şef al Înaltei Curţi vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite