Universităţile din România: învechite şi ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au identificat punctele slabe ale instituţiei în care învaţă
Tinerii au identificat punctele slabe ale instituţiei în care învaţă

Universităţile româneşti nu furnizează învăţământ de calitate şi nici nu sunt eficiente în cheltuirea banilor publici, arată un studiu de ultimă oră al Societăţii Academice din România.  

Cercetarea face o analiză a sistemului universitar şi relevă faptul că sistemul de finanţare este numai în aparenţă obiectiv şi transparet, dar el depinde foarte mult de modul în care se decide  numărul de locuri subvenţionate alocate fiecărei universităţi în parte.

Experţii SAR mai arată că în ultimul deceniu numărul de studenţi s-a triplat, dar cu toate acestea numărul populaţiei adulte cu studii superioare a rămas scăzut. Tinerii care se înscriu la cursuri sunt interesaţi mai degrabă de obşinerea unei diplome universitare, şi nu neapărat de obţinerea competenţelor necesare pentru angajarea pe piaţa muncii.

CITIŢI şi:

Clanurile din universităţi

O altă problemă ridicată de raport este accesul inechitabil la studii universitare. Tinerii care provin din mediul rural şi care au familii cu un nivel educaţional scăzut nu îşi continuă studiile universitare. Doar 5-6% dintre studenţii de azi provin de la ţară.

Statul nu a răspuns în niciun fel inechităţilor de acces, iar Românaia se află  printre cele opt ţări europene care nu au dezvoltat în niciun fel programe pentru elevii din mediul rural.

 Citiţi mâine în „Adevărul” care sunt reacţiile rectorilor la studiul SAR şi care este situaţia cercetării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite