Unde pot fi reclamați funcționarii care ne cer dosar cu șină

0
Publicat:

Legea 9/2023 privind eliminarea dosarului cu şină şi debirocratizarea administraţiei publice a intrat în vigoare pe 4 iulie, dar în general nu funcționează, iar cetățenii ar trebui să știe că pot depune plângere împotriva funcționarilor care le cer copii după documente. 

Funcționarii nu vor mai cere dosare la depunerea cererilor cetățenilor
Funcționarii nu vor mai cere dosare la depunerea cererilor cetățenilor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat ordin prefecturilor să se conformeze noilor reglementări.

Astfel, teoretic, atunci când merg la ghișeul unei instituții, cetăţenilor nu li se mai pot solicita dosar cu şină sau copii după documente emise de instituțiile statului. Practic, lucrurile nu stau chiar așa, iar fostul ministru al Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că oamenii trebuie să se plângă la prefecturi atunci când funcționarii publici îi trimit cu actele să caute un copiator. „Această lege nu va funcţiona decât dacă fiecare român îşi va cere drepturile, (...) pentru că ea nu are sancţiuni pecuniare pentru cei care o încalcă, dar legea este lege. Portalul româniafărădosar.ro ajută cetăţenii să-şi ceară acest drept. Funcţionarii care încalcă legea comit un abuz, ei pot fi cercetaţi disciplinar şi trebuie să fie de cercetaţi disciplinar, iar abuzul săvârşit cu intenţie se pedepseşte şi într-un alt registru la care sper să nu ajungă nimeni – registrul faptelor penale. Deci, nu este o lege care nu se poate implementa, nu este lege care nu se va implementa, ba se va implementa cu mare succes cu această condiţie ca fiecare român care este pus în situaţia de-ai fi încălcate drepturile şi le cere, sesizează instituţiile abilitate care au obligaţia să urmărească faptul că acel funcţionar este sancţionat“, a explicat Burduja, care a mai precizat și că instituțiile au avut 6 luni să se pregătească şi „nu au avut nevoie de altceva decât de un copiator“.

Ultimatum de 30 de zile

La rândul lui, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, recent, că va transmite prefecţilor o circulară pentru a lua măsurile necesare punerii în aplicare a legii referitoare la eliminarea dosarului cu şină, iar MAI va monitoriza modul în care acest act normativ se va aplica. „Legea nr. 9/2023 (...) prevede un număr de măsuri concrete şi obligaţii clar definite pentru instituţiile statului cu scopul de a se apropia de cetăţean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face paşi spre digitalizarea serviciului public administrativ. (...) Legea a intrat în vigoare pe 4 iulie. Instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza în acest sens şi pot să vă anunţ că, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o circulară către toţi prefecţii pentru a lua măsurile, în limitele competenţelor legale, de a invita şi de a observa modul în care instituţiile publice, autorităţile statului aplică această lege. Ea conţine drepturi clar definite pentru cetăţean şi nu este în logica MAI ca aceste drepturi să fie ignorate. Vom monitoriza, supraveghea modul în care se aplică această lege şi tema va fi, dacă este necesar, adusă în atenţia Guvernului“, a informat Predoiu.

El a arătat că s-au luat măsuri „revoluţionare“ în administraţia românească, precum interdicţia de a solicita cetăţeanului avize emise de alte autorităţi, obligaţia instituţiilor publice de a pune la dispoziţia cetăţeanului acte oficiale în format electronic dacă acesta îşi manifestă voinţa în acest sens, interdicţia de a solicita copii, duplicate în format metric materializat pe hârtie.

Circulara s-a trimis, lucrurile merg din inerție

Marius Sepi, președintele Sindicatului Național „Forța Legii“, care apără drepturile funcționarilor publici, susține că instituțiile se vor adapta la noua legislație. „Timp de 180 de zile, de la votarea legii și până la intrarea ei în vigoare, pe 4 iulie, administrația centrală nu a făcut prea mare lucru pentru adaptarea la noua legislație. Într-adevăr, acum, în teritoriu, a sosit o circulară trimisă de MAI, iar lucrurile vor intra pe făgașul normal ușor-ușor. Oricum, cetățenii trebuie să fie informați pentru că dacă vin și își cer drepturile, instituțiile publice sunt obligate să se adapteze rapid“, a precizat Marius Sepi.

Totuși, deocamdată, lucrurile nu s-a corectat. De exemplu, cei care au copii de înscris la grădiniță și optează pentru o instituție de stat o pot face în această perioadă pentru că tocmai suntem în etapa a doua în care se pot depune astfel de cereri. Pentru înscrierea la Grădinița 255, de exemplu, conform propriului site de internet sunt necesare mai multe documente care trebuie depuse până pe 18 iulie, inclusiv. Între altele, părinții trebuie să depună „copie certificat de naștere copil“ și „copie CI părinți/reprezentant legal“, încălcând astfel legea recent intrată în vigoare. Mai trebuie spus că, totuși, unitatea de învățământ oferă părinților și o variantă mai puțin birocratică deoarece în anunț precizează că „înscrierile se pot efectua și prin poștă electronică“, cu toate actele necesare „semnate și scanate într-un singur document PDF“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite