Un procuror şi un SRI-st, judecaţi pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-procurorul Florin Apostu este cercetat în libertate
Prim-procurorul Florin Apostu este cercetat în libertate

Florin Apostu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, şi Tiberiu Popescu, ofiţer SRI, au fost reţinuţi de DNA într-un dosar de corupţie. Cei doi sunt judecaţi acum în stare de libertate, dar au obligaţia să nu părăsească ţara.

Conform procurorilor anticorupţie, Apostu este acuzat de opt infracţiuni de luare de mită, două de trafic de influenţă, instigare la fals intelectual, două fapte de reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de favorizarea infractorului. În acelaşi timp, ofiţerul SRI Tiberiu Narcis Popescu este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, de complicitate la reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de complicitate la favorizarea infractorului.

Mită în bani şi parfumuri

Anchetatorii susţin că, în 2 august, iar apoi în zilele următoare, până în septembrie, Apostu a promis că va interveni pe lângă procurorul general al României pentru a-l determina să promoveze un recurs în interesul legii, în avantajul unui om de afaceri local. În schimbul promisiunii, Apostu a primit o revizie gratuită la limuzina pe care o foloseşte, cumpărată în leasing de la o firmă a acelui om de afaceri şi plătită de o a treia firmă a acestuia.

Potrivit avocatului Viorel Jidveian, apărătorul procurorului, în dosar figurează ca învinuit şi omul de afaceri sibian Ioan Carabulea, care nu a dorit să comenteze situaţia.

La 5 şi 19 august 2010, Apostu a primit de la Popescu „suma de 400 de euro şi un parfum" pentru a rezolva favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru mai multe infracţiuni rutiere. În acest sens, susţin procurorii DNA, Apostu „a sustras de la dosar mai multe documente şi declaraţii, pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluţionând dosarul în numele unui procuror subordonat într-o manieră favorabilă persoanei cercetate".

Avocatul Jidveian susţine că procurorii au formulat un număr de 12 acuzaţii. „Este o cauză complexă, delicată, sunt foarte multe capete de acuzare: luare şi dare de mită, şantaj, fals, mai multe. Şi colegul nostru Nicolae Ucă, avocat din Sibiu, este învinuit şi va fi chemat miercuri la DNA Alba Iulia", a spus Jidveian.

A cerut Băutură pentru judecători

Potrivit comunicatului DNA, în august - septembrie, Apostu, susţin procurorii, a primit „băuturi alcoolice" de la o persoană pentru a interveni pe lângă magistraţii de la Judecătoria Sibiu „pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar civil".

Procurorii DNA au cerut avizul CSM pentru reţinerea lui Apostu, l-au primit şi l-au reţinut pe acesta pentru 24 de ore. Cu un nou aviz al CSM, procurorii anticorupţie au cerut arestarea pentru 29 de zile a procurorului sibian, însă instanţa a respins cererea. Procurorii DNA au făcut recurs. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite