Un procuror contestat de ONG-urile din justiţie, validat de CSM la şefia unei secţii a DIICOT. De ce s-a opus societatea civilă - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv, în şedinţa de marţi, propunerea de delegare a procurorului Robert Fleckhammer la şefia Secţiei de combatere a criminalităţii informatice din DIICOT. Procurorul, care până acum a fost adjunct al acestei secţii, este puternic contestat de ONG-uri.

UPDATE: „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului Flackhammer Robert procuror şef adjunct al acestei secţii, începând cu data de 08.02.2021, până la ocuparea funcţiei, în condiţiile legi, dar nu mai mult de 6 luni. (majoritate: 4 voturi da, 3 nu)”, se arată în ordinea de zi soluţionată a CSM.

Mai multe ONG-uri cer CSM, printr-o scrisoare deschisă, să nu-l valideze pe procurorul Robert Fleckhammer la conducerera Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT.

Cele 11 ONG-uri semnatare consideră că „orice funcţie de conducere într-un parchet, cu atât mai mult în unul specializat precum DIICOT, ar trebui să fie ocupată de procurori cu activitate profesională solidă şi necontestată”.

Semnatarii scrisorii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care au loc numirile procurorilor în funcţii de conducere la DIICOT.

De ce este contestat Robert Fleckhammer

„ Din păcate, opinia publică a criticat felul în care unele dosare au fost instrumentate de către procurorul pentru care se solicită delegarea în funcţia de procuror şef, în special dosarul magistraţilor şi jurnaliştilor filaţi, precum şi dosarul Radio România. ONG-uri care susţin acest demers:

  • Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului
  • Asociaţia Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
  • Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie
  • Fundaţia Reaching Out
  • Fundaţia Freedom House România
  • Asociaţia Centrul Syene pentru Educaţie
  • Asociaţia Femeilor Românce din Italia
  • Asociaţia Cultural Socială Economică Christiana
  • Asociaţia Funky Citizens
  • Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Durabilă”.

Dosarul magistraţilor şi jurnaliştilor filaţi este cel în care jurnaliştii Alex Costache, TVR, şi Cosmin Savu, Pro Tv, echipa „România, te iubesc”, Horaţiu Radu, procuror, ajunct interimar al Parchetului General şi judecătorul Răzvan Pastilă au fost filati- filmaţi şi înregistraţi-, în urmă cu un an, la un restaurant din centrul Capitalei unde sărbătoreau ziua de naştere a procurorului Horaţiu Radu. Până în prezent, anchetă nu a scos la iveală cine s-a aflat în spatele fiajului, scrie Ziare.com.

Dosarul Radio România este o anchetă coordonată de Robert Fleckhammer prin care a fost pusă sub acuzare un redactor muzical de la Radio România Actualităţi care dezvăluia nereguli din instituţia unde lucra. Magistratul a încheiat un acord cu acesta pentru sentinţa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu amânarea executării, dar instanţele au respins acest acord şi trimis cazul înapoi la DIICOT. În final, anchetă a fost clasată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite