Un preot este revoltat de modul în care biserica a promovat „tâmpeniile eretice, naționalist-filetiste, pe care le bălmăjește Georgescu”
0Un preot critică modul în care biserica ortodoxă lucrează cu statul român și faptul că preoții au transmis mai departe credincioșilor mesajele lui Călin Georgescu.
![FOTO: Andreas Stoica](https://cdn.adh.reperio.news/image-f/fdb7e63d-21b5-47e6-ad76-cb6bf4166203/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
„În temeiul experienței mele – atât de militant civic, cât și de preot al Bisericii lui Hristos, pe care o slujesc de aproximativ 24 de ani – pot spune că rezultatele de la aceste alegeri parlamentare și prezidențiale (turul 1) sunt expresia unei rătăciri cumplite a milioane de români în erezie și, nu ezit să o spun, în cea mai crasă prostie”, a transmis acesta, conform G4Media.
Mesajul preotului revoltat vine în contextul în care a fost documentat modul în care preoții bisericii ortodoxe s-au amestecat în politică sau au promovat mesaje legionare. Un caz exemplar este ÎPS Teodosie, care a participat la mai multe evenimente ale unei asociații neo-legionare, conduse de Eugen Sechila.
Acesta începe prin a critica Biserica Ortodoxă Română pentru mesajele transmise de Georgescu care au ajuns la milioanele de români.
„Faptul că milioane de români au fost seduși de aberațiile „new age” deversate solemn de șarlatanul de Călin Georgescu în agora românească reprezintă dovada MARELUI EȘEC AL ACTIVITĂȚII DE PASTORAȚIE pe care o realizează Biserica noastră Ortodoxă.
Este absolut șocant să descoperi că există numeroși preoți (și probabil ierarhi, ceva mai discreți în exprimarea opiniilor) care privesc cu admirație, înghit pe nemestecate și comunică mai departe, credincioșilor din parohii, tâmpeniile eretice, naționalist-filetiste, pe care le bălmăjește Georgescu”, declară preotul.
„Este descurajant să observi că administrația bisericească are o singură reacție”
De asemenea, critică faptul că Biserica nu a venit cu reacții, adică să interzică membrilor clerului și ai Sinodului să facă politică de partid.
„Este descurajant să observi că administrația bisericească are o singură reacție, atunci când vine vremea ca românii să-și voteze conducătorii: reafirmarea interdicției ca membrii clerului și ai Sinodului să facă politică de partid completată cu o înșiruire seacă, formală de așa-zise calități morale pe care trebuie să le dețină candidații care ar merita votați. Se vorbește despre o neutralitate față de politica de partid care, în realitate, nu există și nu mai este crezută de nimeni”
Este de neînțeles cum, într-o Biserică atât de mare și de puternică, nu există preocupări pentru a se discuta pragmatic (nu formal și inutil, pe la simpozioane festiviste organizate prin mânăstiri de protocol ca unii să-și justifice doctoratele „copy-paste”!) despre chestiunile importante ale societății românești, despre cum sunt respectate (sau mai degrabă, încălcate!) poruncile lui Dumnezeu în viața de zi cu zi a românilor, în activitatea politicienilor și a statului”, continuă teologul.
„Biserica nu trebuie să se amestece cu Statul”
Acesta susține vehement că Biserica nu trebuie să se amestece cu statul, și aduce aminte când instituția religioasă s-a transformat în unealta unor dictaturi, cum ar fi cea legionară, antonesciană sau a lui Carol al II-lea.
Biserica nu trebuie să se amestece cu Statul și nici măcar nu trebuie să fie partener, aliat cu statul. Atunci când Biserica noastră a acceptat o asemenea „împreună lucrare”, a fost un dezastru cumplit, atât pentru Credință, cât și pentru popor, iar politic, Biserica s-a transformat în unealtă a unor dictaturi: regimul carlist (dictatura lui Carol al II-lea) cu Patriarhul pe post de prim-ministru, Statul Național Legionar (cu preoți și ierarhi care au binecuvântat și justificat ideologia naționalist-filetistă și fascistă a Mișcării Legionare, precum și crimele comise în numele acestei aberații!), dictatura fascistă a Mareșalului Antonescu (când Biserica a tăcut și nu a reacționat la Holocaustul comis de statul român, la purificarea etnică și la crimele acestei dictaturi), dictatura comunistă (cu înfiorătoare compromisuri morale și complicități la crimele comise de comuniști împotriva poporului român, culminând cu lașitatea sinistră a ierarhilor la momentul Decembrie 1989, când românii erau uciși pe străzi, iar Patriarhul Teoctist trimitea mesaje de felicitare dictatorului Ceaușescu!)”, adaugă preotul.
Rezultatele de la aceste alegeri sunt expresia unei rătăciri cumplite
Nu în ultimul rând, se arată de zamăgit de rezultatul alegerilor, spunând că „sunt expresia unei rătăciri cumplite a milioane de români în erezie și, nu ezit să o spun, în cea mai crasă prostie.”
„În temeiul experienței mele – atât de militant civic, cât și de preot al Bisericii lui Hristos, pe care o slujesc de aproximativ 24 de ani – pot spune că rezultatele de la aceste alegeri parlamentare și prezidențiale (turul 1) sunt expresia unei rătăciri cumplite a milioane de români în erezie și, nu ezit să o spun, în cea mai crasă prostie.
Cred că principala concluzie (pentru noi, cei care suntem în ierarhia slujitoare a Bisericii Ortodoxe Române) pe care trebuie să ne-o asumăm în urma acestor alegeri este că modelul „simfoniei bizantine” în relația cu statul și cu societatea NU MAI FUNCȚIONEAZĂ și trebuie înlocuit urgent” a încheiat acesta.