Trei munţi retrocedaţi ilegal, trei persoane trimise în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa şi doi patroni ai unei societăţi comerciale din Craiova au fost trimişi în judecată joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi de abuz în serviciu, după ce ar fi retrocedat ilegal trei munţi.

Astfel, procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, „în perioada iunie 2004 - august 2006, Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Mircea Basarabă adminitratorul firmei Consult Turost Company SRL Craiova şi Dan Mihai Petrulian, fost asociat al aceleiaşi societăţi comerciale au desfăşurat o serie de activităţi pentru a dobândi, ilegal, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea. În cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar, cei trei i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată”, se arată în documentul procurorilor anticorupţie

Potrivit sursei citate, cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, „în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri false”.

În acest context, Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company SRL Craiova, a încheiat cu moştenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moştenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat.

Concret, potrivit anchetatorilor, punctul de plecare al demersurilor lui Mircea Basarabă se află în perioada 30 iunie 2004 -15 aprilie 2005, când Dan Mihai Petrulian împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe primul menţionat să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar.

Practic, Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obţinerea unor retrocedări ilegale, apelând la sprijinul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul inculpatului Gheorghe Deaconeasa.

„Prin intermediul lui Deaconeasa, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de şef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român, atât în mod direct cât şi în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat. Apoi, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reuşit să ia de la statul român, ilegal, terenuri cu vegetaţie forestieră pe care, în scurt timp, le-au şi vândut altor persoane”, arată procurorii DNA.

Retrocedări cu acte false

Ca modalitate de operare, inculpaţii şi-au făcut acte false şi ulterior, le-au folosit, atât în faţa membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât şi în faţa instanţelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă.

Prin aceast mod, conform contractelor de presări de servicii, cei trei inculpaţii au obţinut un folos ce a constat în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite .

„Prin activităţile realizate şi prin folosirea de înscrisuri false, toţi cei trei inculpaţi au determinat funcţionari publici din cadrul comisiilor locale şi pe cei ai comisiei judeţene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea”, se mai precizează în rechizitoriu.

Valoarea totală a pagubei materiale cauzate de cei trei Statului Român este de 12.913.761 lei, echivalent cu 3.598.451,06 euro.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat de magistraţii Tribunalului Vâlcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite