Totul despre cei trei candidaţi la fotoliul rămas liber la Curtea Constituţională. Problemele morale din spatele imaginii
0Trei femei se luptă pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale, eliberat prin demisie de Toni Greblă. Mona Lisa Neagoe, Simona Maya Teodoroiu şi Florina Ruxandra Jipa aşteaptă votul senatorilor, iar Neagoe a dovedit ieri că este favorita Comisiei Juridice.
Mona Lisa Neagoe a obţinut marţi majoritatea voturilor membrilor Comisiei juridice pentru a ocupa postul de judecător al Curţii Constituţionale, în urma demisie lui Toni Greblă, după audierea celor trei candidate care s-au înscris în cursă pentru această demnitate.
Judecătorul Mona Lisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, propusă de PNL, a obţinut 6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă.
Simona Maya Teodoroiu, propusă de PSD, a beneficiat de 4 voturi pentru şi 6 împotrivă. Şi senatorul Florina Jipa a obţinut 2 voturi pentru şi 9 împotrivă.
Preşedintele Comisiei Juridice, Cătălin Boboc, a precizat că toate cele trei candidaturi vor fi înaintate plenului Senatului, care va stabili prin vot asupra viitorului membru al Curţii Constituţionale.
Mona Lisa Neagoe, măritată cu un „băiat deştept din energie“
Mona-Lisa Neagoe este căsătorită cu Robert Marius Neagoe, cunoscut pentru afacerile cu energie în care este implicat. Recent, firma la care Robert Neagoe este acţionar, Arelco Power SRL, a câştigat contractul de furnizare energie electrică pentru o perioadă de 18 luni către S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Suma este de peste 830.000 lei.
Interesant este faptul că achiziţia s-a făcut prin negociere fără anunţ de participare, procedură justificată de faptul că produsul cumpărat este cotat la o bursă de mărfuri.
Firma are doi asociaţi. Unul dintre ei este soţul candidatei la funcţia de judecător CCR, care deţine 5% din părţile sociale. Al doilea asociat este o persoană juridică din Hong Kong: Shanghai Power Company Limited, reprezentată în România de avocatul Ovidiu George Mihet.
În 2013, firma Arelco Power a declarat venituri totale de 450 de milioane de lei şi un profit net de peste 21 de milioane de lei.
Afacerile acestei companii au crescut foarte mult în ultimii ani, de la o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro în 2007 până la aproape 180 de milioane de euro în 2012.
Robert Neagoe este un fost director juridic al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, iar în 2006 el a fost implicat, alături de foştii miniştri Codruţ Seres şi Zsolt Nagy, în dosarul privatizărilor strategice. Ulterior, Neagoe a fost scos de sub urmărirea penală, dar a rămas martor în dosar. Cei doi foşti miniştri au fost condamnaţi definitiv la închisoare în acest dosar.
Soţul candidatei Jipa, „dator moral lui Cătălin Voicu“
Florina Ruxandra Jipa este măritată cu judecătorul de la Curtea Supremă Cristian Jipa. Judecătorul s-a întâlnit în 2009 la restaurant cu fostul senator Cătălin Voicu, cel care dorea să subordoneze Justiţia şi să creeze o caracatiţă naţională de magistraţi care să-i execute ordinele.
Într-o audiere la Consiliul Superior al Magistraturii în 2010, Cristian Jipa a mărturisit că avea „o datorie morală faţă de Cătălin Voicu“, pentru că îi salvase viaţa. La restaurant, Cătălin Voicu i-a înmânat judecătorului un bileţel legat de procesul primarului de Constanţa, Radu Mazăre.
"Am avut un moment de cumpănă. Acum îmi vine să-mi dau pumni în cap", a spus Jipa. Magistratul a spus că a ezitat dacă să ia biletul sau nu, însă s-a gândit că informaţiile cerute erau publice.
Judecătorul Cristian Jipa a fost sancţionat cu reducerea salariului pentru o lună.
Maya Teodoroiu, propunerea PSD în funcţii cheie
Simona Maya Teodoroiu este secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Nu este prima dată când PSD încearcă să o propulseze în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Ea a mai fost propusă de USL pentru CCR şi în decembrie 2013, după plecarea Iuliei Motoc la CEDO.
Tot PSD a propus-o membră în Consiliul Naţional de Integritate din 2007, propunerea fiind acceptată. CNI este instituţia care controlează Agenţia Naţională de Integritate.
Simona-Maya Teodoroiu a mai fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei, în perioada mai 2002- februarie 2005 în mandatul Rodicăi Stănoiu şi al lui Cristian Diaconescu la Ministerul Justiţiei, în Guvernul PSD condus de Adrian Năstase.
După revenirea PSD la putere, Teodoroiu a fost trecută din postul de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în cel de secretar de stat la nou-înfiinţatul Departament pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova prin decizie semnată de Victor Ponta
Teodoroiu a lucrat şi la Consiliul Superior al Magistraturii ca şef al unităţii de programe cu finanţare internaţională.