Toader, despre avizul negativ al CSM privind numirea Adinei Florea la DNA: După ce văd motivele, anunţ dacă trimit propunerea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că aşteaptă să vadă care sunt considerentele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ după audierea Adinei Florea, propusă pentru funcţia de procuror şef al DNA, iar după ce va citi motivele acestui aviz va anunţa dacă merge cu propunerea la preşedintele Klaus Iohannis.

Tudorel Toader a declarat marţi, la sosirea la CSM, că după ce vede care au fost motivele pentru care CSM a dat aviz negativ după audierea procurorului Adina Florea va anunţa dacă transmite preşedintelui propunerea ca aceasta să fie numită procuror şef al DNA.

„Aştept să văd considerentele avizului, pentru că avizul este consultativ iar considerentele vin să aducă argumente decidentului. Vedem considerentele şi vedem ce vom face mai departe” a afirmat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a spus că, după ce va vedea care au fost considerentele pentru care avizul a fost unul negativ în privinţa Adinei Florea va comunica dacă propune preşedintelui numirea acesteia

Anterior, Toader anunţase că va susţine numirea Adinei Florea indiferent de avizul dat de CSM, care este consultativ.

Procurorul Adina Florea a primit luni aviz negativ de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru funcţia de şef al DNA. Ea a criticat fosta conducere a Direcţiei , menţionând că procurorii trebuie să fie discreţi şi nu tranformaţi în vedete, aşa cum s-a întâmplat anterior.

Adina Florea a criticat, în cadrul audierii de la CSM, fosta conducere a Direcţiei , menţionând că procuroruii trebuie să fie discreţi şi nu tranformaţi în vedete, aşa cum s-a întâmplat anterior. „Unii procurori DNA au fost scoşi în faţă, aşa numiţii procurori-vedetă. Eu cred că procurorii trebuie să fie discreţi. (...) Nu trebuie să uităm de numărul mare de achitări. Finalitatea procedeului penal s-a dorit a nu exista atât timp cât instanţele de judecată au hotărât altfel, din acest punct de vedere. Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă, un control de temeinicie, care să iasă din sfera de formalism. Este de subilinIat totodată, modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză", a declarat aceasta.

Codruţ Olaru, şeful Secţiei pentru procurori a CSM, i-a atras însă atenţia că, imediat după propunerea sa în funcţia de şef al DNA, a avut 11 apariţii în 72 de ore, una dintre ele depăşind o oră.

Florea a răspuns la o întrebare adresată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la relaţia dintre procurorul general şi şeful DNA, spunând: "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, pentru că am lucrat în acest sistem, sistem care îşi desfăşoară activitatea în baza controlului ierarhic şi, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu şi chiar înalt, dacă ne referim la funcţia de procuror şef al DNA, este supusă controlului ierarhic al procurorului şef, în această situaţie al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

La scurt timp, vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru s-a arătat surprins neplăcut de răspunsul Adinei Florea privind perspectiva colaborării instituţionale între şeful DNA şi procurorul general.

"M-a surprins total neplăcut, trebuie să precizez acest lucru, că, după 28 de ani, vă consideraţi un procuror care nu sunteţi independent, cu argumentul chiar care viza verificarea actelor de către procurorul ierarhic", a spus Olaru, potrivit Agerpres.

Candidatul la şefia DNA a revenit asupra declaraţiei, susţinând că "a fost o exprimare nefericită" şi că s-a grăbit să răspundă ministrului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite