SURSE: Procurorii DIICOT cer arestarea unui al treilea israelian acuzat că a spionat-o pe şefa DNA, Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spionii Weiner Ron si Geclowicz David au fost deja arestaţi
Spionii Weiner Ron si Geclowicz David au fost deja arestaţi

Procurorii DIICOT cer judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti arestarea în lipsă a unui cetăţean israelian implicat în spionajul apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DIICOT au cerut la începutul acestei săptămâni Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a unui al treilea israelian suspectat de implicare în cazul de spionaj a apropiaţilor procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Surse judiciare au explicat pentru "Adevărul" că numele celui propus la arestare este Yossi Barkshtein. Potrivit unui articol publican pe cancan.ro, e Yossi Barkshtein este persoana care ar fi acţionat pentru strângerea de informaţii despre şefa DNA şi înainte ca Ron şi David să fie ”detaşaţi” la Bucureşti. Practic, el era omul de legătură.
Yossi ar fi plecat în Republica Moldova. Locuieşte acolo de mai multă vreme, ştie limba şi are afaceri la Chişinău. El l-ar fi sunat pe tatăl Laurei Codruţa Kovesi şi, sub pretextul că-l invită la o conferinţă, i-ar fi cerut o adresă de e-mail. Ulterior, acest cont ar fi trebuit să fie accesat fraudulos de către David Geclowicz.

EurActiv: Este vorba de Avi Yanus

Portalul EurActiv a publicat infomaţia potrivit căreia este vorba despre Avi Yanus, cel care a reuşit să fugă din ţară în momentul în care procurorii i-au reţinut pe ceilalţi doi suspecţi, Ron Weiner şi David Geclowitz. Cu toţii sunt angajaţi ai firmei private israeliene Black Cube, fondată de foşti ofiţeri ai serviciului de informaţii Mossad.

Termen preschimbat pentru peste o lună şi jumătate

Instanţa a stabilit termen pentru discutarea arestării preventive a lui Yanus pentru 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună şi jumătate. Motivul invocat de judecători este că DIICOT trebuie să identifice domiciliul suspectului, chiar dacă DIICOT a stabilit deja traseul fugarului, susţin jurnaliştii de la Euractiv.
 

Decizia instanţei de a amâna cu peste o lună şi jumătate discutarea propunerii de arestare preventivă a suspectului apare după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au confirmat mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Ron Weiner şi David Geclowitz, dar le-a redus de la 30 la doar 20 de zile.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv că israelianul Avi Yanus a reuşit să fugă din ţară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. Apoi, de la Sofia a plecat cu avionul la Londra, biletul fiind plătit de firma Black Cube. Astfel, în cazul în care s-ar emite un mandat de arestare european, acesta ar putea fi pus în aplicare la Londra.
Avi Yanus era cel care trebuia să primească un stick cu informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, sparte pentru colectare de informaţii private.

Arestaţi pentru 20 de zile

Weiner Ron şi Geclowicz David, israelienii angajaţi de firma Black Cube pentru a strânge informaţii despre Laura Codruţa Kovesi, vor sta în total 20 de zile în arest preventiv după ce judecătorii le-au admis marţi contestaţiile la decizia iniţială de arestare pentru 30 de zile.
Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti este una definitivă şi nu va mai putea fi contestată de niciuna dintre părţi. Rămâne însă de văzut dacă la finalul celor 20 de zile de arest preventiv procurorii DIICOT vor cere prelungirea mandatelor sau vor propune alte măsuri preventive.

Weiner Ron şi Geclowicz David sunt urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, anunţau procurorii DIICOT. Weiner Ron ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune, spun surse judiciare.

Potrivit surselor citate, cei doi israelieni au primit o listă cu opt persoane pe care trebuiau să le urmărească, printre care se afla procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite