SUA, „îngrijorate“ de modificările legilor Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"hans klemm si tudorel toader"

Ambasada SUA la Bucureşti ridică semne de întrebare privind modificările propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Legile Justiţiei. „Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar“, se arată într-un comunicat al Ambasadei.

"Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie", se mai precizeazăp în comunicatul ambasadei.

În mesaj, reprezentanţa diplomatică a SUA îndemnă "toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, săptămâna trecută, modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificările cele mai importante vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

De asemenea, magistraţii pensionari nu vor mai putea fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. Potrivit aceloraşi propuneri, Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite