Sorin Ovidu Vîntu, cercetat pentru că ar fi încercat să mituiască un politician cu un milion de euro. Bogdan Olteanu, reţinut pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos din arest joi şi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Surse judiciare au precizat că afaceristul este audiat într-un dosar de cumpărare de influenţă în care ar fi implicat şi un politician căruia i-ar fi promis un milion de euro. În acelaşi dosar, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii DNA joi noapte, fiind suspectat de trafic de influenţă.

UPDATE Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi noapte, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA, în cursul zilei, pentru cumpărare de influenţă, au declarat surse judiciare pentru News.ro. 

UPDATE Liviu Mihaiu a avut o reacţie pe Facebook şi neagă că ar fi implicat în acest scandal.

”1. Mă bucur că am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni(2008-2009) şi că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbansim şi construcţii in DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor.
2. NU am ştiut şi nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator.
3. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână.
4. Dacă e să intrăm in alt registru, sunt "onorat" că "transferul" meu a avut o asemenea cotă, dar sunt ingrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai DD (mă iertaţi :) ), a ajuns in fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel..
5. Nimeni dintre cei implicaţi in acest scandal "sud-american" NU m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva! Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul.
6. Justiţia să-şi facă (toată) datoria!”

Reacţia lui Tăriceanu

Preşedintele Senatorului a reacţionat pe Facebook, după ce numele său a apărut, pe surse, în acest dosar.

„După ”ştirea” lansată în spaţiul public, conform căreia aş fi implicat într-un nou dosar instrumentat de DNA, am primit foarte multe solicitări din partea jurnaliştilor pentru a-mi spune punctul de vedere.

1. Nu comentez zvonuri.

2. Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa Legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual. După ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: ”Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului şi din politică. N-a reuşit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupţie.”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Ce căuta SOV la DNA

Sorin Ovidiu Vîntu a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un nou care-l vizează. Concret, acesta ar fi suspectat de cumpărare de influenţă după ce i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta să intervină în sprijinul său, au declarat surse judiciare citate de news.ro.

Surse judiciare citate de Digi 24 au explicat că în acest dosar apar numele politicienilor liberali Bogdan Olteanu şi Călin Popescu Tăriceanu, şi priveşte fapte din 2008.

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că ancheta în acest caz ar privi modul în care Liviu Mihaiu ar fi fost pus în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Liviu Mihaiu ar fi fost suţinut de Sorin Ovidiu Vîntu.

Jurnalistul Liviu Mihaiu de la „Academia Caţavencu” a fost numit în septembrie 2008 de premierul Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de Guvernator al Biosferei Delta Dunării. El a fost revocat , în februarie 2009 din funcţia de Guvernator al Deltei Dunării, atunci când prim-ministru era Emil Boc. 

În 2010, SOV a fost interceptat atunci când discuta cu Sergiu Toader, unul dintre dircetorii de la trustul realitatea -Caţavencu, pe care-l controla, despre demiterea lui Liviu Mihaiu.

Sorin Ovidiu Vîntu: Bai, tati, noi, adica eu aveam o relatie de non combat cu Basescu. Razboiul real a inceput cu Basescu din momentul in care a aparut pe Realitatea Tv doua fete cinci palate si am inceput sa ne luam de Ioana Basescu, sa o f... pe aia in gura pana la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe parintele Ioanei Basescu in mod vizibil, spunand: Pai, f... mortii ma-ti, una vorbim, basca ne intelegem, mi-o tragi pe la spate, bai, Manea slutul si uratul? Eu ce p... mea ti-am facut sa te iei de copilul meu in halul asta?, reactie pe care ai fi avut-o si tu, as fi avut-o si eu, cand e vorba de copilul meu.
Sergiu Toader: Corect.
Sorin Ovidiu Vîntu: Mai ales cand stiu cum mi l-a dat pe Mihaiu afara din Delta, da?
Sergiu Toader: Da.
 

SOV, condamnat definitiv

Sorin Ovidiu Vîntu a fost dus la DNA cu duba deoarece se află în arest după ce pe 22 iulie a fost condamnat definitiv la 6 şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul „Petromservice”.

În acest dosar a mai fost condamnat şi Liviu Luca care a primit 6 ani de închisoare cu executare.  Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul director al Petromservice Gheorghe Şupeală.

Dosarul „Petromservice”, trimis în instanţă în 2012

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a arătat Parchetul General.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii.

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

„Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat după ce a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare

Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului. Decizia nu e definitivă

Cum a dat SOV tunul la FNI: 13 paşi care i-au purtat noroc în delapidarea celor 7 milioane de dolari

Procurorii: Vîntu l-a pus pe Nicolae Popa să delapideze banii FNI din care şi-a clădit un imperiu imobiliar

Sorin Ovidiu Vîntu, la un pas de un nou proces în dosarul FNI

Dosarul „FNI”: Nicolae Popa, audiat la Parchetul General

DOSARUL „PETROMSERVICE” Vîntu şi Luca au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite