Senatul SUA mărește bugetul de apărare a Mării Negre. Ce înseamnă asta pentru România

0
Publicat:

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat proiectul legii privind autorizarea bugetului apărării SUA - National Defense Authorization Act/NDAA care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act, pentru creșterea gradului de securitate la Marea Neagră. Printre altele asta poate însemna că Pentagonul va înființa o bază americană permanentă în România, dar și că partea americană ne va asigura securitatea energetică și dezvoltarea economică.

Militarii americani vor fi mai prezenți la Marea Neagră  FOTO Petty Officer 1st Class Fred Gray
Militarii americani vor fi mai prezenți la Marea Neagră FOTO Petty Officer 1st Class Fred Gray

Prin document se dorește creșterea gradului de securitate în zona Mării Negre, o regiune considerată de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică. „Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menţionate, susţinerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliaţii şi partenerii, în domenii strategice precum: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

„În calitate de aliat şi partener strategic al SUA, precum şi de ancoră în regiune, România a susţinut constant, consecvent şi pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcţia securităţii şi prosperităţii ţării noastre şi a regiunii”, se mai precizează în postare.

Drumul spre promulgare

„Proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanţilor. Amintim că un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă şi în Camera Reprezentanţilor, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca şi textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a NDAA care va fi trimisă spre promulgare preşedintelui SUA”, se mai arată în postarea Ambasadei României.

„National Defense Authorization Act” mai prevede și că Statele Unite vor încerca să colaboreze și cu alte țări Aliate pentru a crește nivelul de securitate în zona Mării Negre. „Este în interesul Statelor Unite ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să adopte o strategie solidă în privința Mării Negre, iar Statele Unite ar trebui, de asemenea, să ia în considerare colaborarea cu țările partenere interesate pentru a avansa o strategie de securitate în această regiune”, se arată în documentul aprobat de Senatul Statelor Unite ale Americii.

Obiectivele proiectului de lege sunt asigurarea unei asistenţe de securitate eficiente partenerilor regionali, conform valorilor şi intereselor SUA, prin prioritizarea asistenţei care va consolida apărarea împotriva războiului hibrid şi va îmbunătăţi interoperabilitatea cu forţele NATO, dar și întărirea sprijinului SUA pentru securitatea energetică a regiunii şi pentru integrarea în Europa, precum şi pentru reducerea dependenţei de Rusia.

Investiție la Mihail Kogălniceanu

În același timp, responsabilii americani vor și controlarea impactului coerciţiei economice a Federaţiei Ruse şi a Chinei asupra statelor Mării Negre şi identificarea de noi oportunităţi pentru investiţiile directe de la SUA şi ţările cooperante şi îmbunătăţirea relaţiilor de afaceri ale SUA cu partenerii regionali, conform valorilor şi intereselor SUA, precum și creşterea coordonării SUA cu UE şi NATO pentru maximizarea eficienţei Alianței. Concret, proiectul prevede şi evaluarea posibilei creşteri a asistenţei de securitate pentru România, Ucraina, Bulgaria, Moldova şi Georgia, a priorizitării sistemelor de recunoaştere, supraveghere şi colectare de informaţii privind operaţiile Rusiei în regiunea Mării Negre şi a stabilirii unor sedii multinaţionale în Marea Neagră, responsabile de planificarea, pregătirea, instrucţia şi coordonarea activităţii aliate în regiune.

Între altele, se are în vedere o investiție în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde 21,6 de milioane de dolari vor fi folosiți pentru amenajarea unei facilități pentru gestionarea munițiilor și substanțelor explozive.

Ce vor face americanii în România

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru „Adevărul” ce va însemna punerea în practică a acestei legi. „În primul rând, cred eu, vorbim de o prezență militară americană și aliată sporită în România. Cel mai probabil, Pentagonul va decide să deschidă o bază permanentă în România. Ei sunt și acum, dar pe principii rotaționale. Când vorbesc de bază permanentă vorbesc de facilități cum sunt în Germania, de exemplu. Mă refer la mici orășele în care militarii își pot aduce familiile, iar copiii pot merge la școală sau la grădiniță, între altele. Și la Mihail Kogălniceanu se lucrează la înființarea unei astfel de facilități care va fi dotată inclusiv cu magazine, hoteluri, spitale şi săli de sport. Mihail Kogălniceanu a fost aleasă ca bază de partea americană și pentru accesul facil la Marea Neagră, dar și pentru că are un aeroport ușor de operat. Mai mult, dincolo de partea militară, prin această lege partea americană vrea să ne asigure securitatea energetică, aici putem aminti investițiile în energia nucleară, dar și dezvoltarea economică. Atenție, însă! Partea americană vrea să ne dezvoltăm economic și vrea să ne ajute în acest sens, numai că ei au planuri pe cel puțin zece ani și asta înseamnă că noi trebuie să dăm dovadă de predictibilitate în plan legislativ și al taxelor. Subliniez asta, poate aud și politicienii. Oricum, această lege, care are cel mai probabil și părți care nu sunt publice, vine ca un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și a apărut în urma studiilor de securitate realizate de experții americani”, a explicat analistul militar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite