Șeful INSEMEX, despre catastrofa de la Crevedia: „A doua explozie ar fi fost evitată dacă se respectau legile” VIDEO
0Cea de-a doua explozie de la Crevedia putea fi evitată, dacă se respecta legea, a precizat șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman. De asemenea, acesta a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.
„Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi 24, sâmbătă seară.
Găman a precizat că cea de-a doua explozie putea fi evitată, dacă se respecta legea.
„Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile... repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o expertiză tehnică în sine”, a spus Găman.
George Găman a adăugat că deocamdată nu există o solicitare a autorităţilor pentru intervenţia INSEMEX.
„Deocamdată nu avem nicio solicitare. Avem bagajele făcute, dacă suntem solicitaţi, vom pleca la faţa locului. Suntem singurii abilitaţi să efectuăm astfel de expertize, aşa cum a fost şi în cazul Colectiv, suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului”, a subliniat Găman.
Mai multe explozii urmate de incendii la o stație GPL au avut loc, sâmbătă seară, în Crevedia. O persoană a murit, iar mai mulți civili au suferit arsuri, doi fiind în stare extrem de gravă. Cel puțin două persoane sunt date dispărute. 39 de pompieri au fost răniți în a doua explozie puternică produsă în jurul orei 21.00. În total, sunt 58 de victime, iar patru în stare mai gravă, au fost transferate în străinătate.
Primele opt victime au fost făcute de prima explozie, dintre acestea o persoană a decedat în urma unui infarct, fără să aibă arsuri, iar celelalte şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni"), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.
Celelalte 50 de victime au fost cauzate de a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte și 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.