Se schimbă regulile pentru deţinătorii de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Componentele esenţiale ale armelor vor fi marcate individual
Componentele esenţiale ale armelor vor fi marcate individual

Reguli mai dure pentru controlul armelor. Componentele esenţiale ale armelor de foc vor fi marcate separat, magazinele de arme vor avea obligaţia să refuze tranzacţiile suspecte şi să anunţe imediat Poliţia, iar datele deţinătorilor de arme vor fi păstrate timp de 30 de ani.

Sunt doar câteva dintre măsurile pe care vor să le ia autorităţile române, pentru a alinia legislaţia naţională la cea comunitară.  

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul armelor şi al muniţiilor, precum şi a Codului Penal. 

Concret, apar reguli noi, care vor permite un control mai bun asupra armelor şi muniţiilor care ajung pe mâna persoanelor fizice, dar şi la anumite instituţii.

În primul rând, autorităţile vor să interzică la vânzare încărcătoarele care se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuţie centrală sau cu repetiţie, care pot conţine mai mult de 20 de cartuşe, sau mai mult de 10 cartuşe în cazul armelor de foc cu ţeavă lungă.

Pe de altă parte, se introduce obligaţia marcării cel puţin cu un număr de serie sau un cod a componentelor esenţiale ale armelor care sunt prea mici pentru a fi marcate corespunzător. 

De acum înainte, armurierii vor fi obligaţi să refuze tranzacţiile suspecte cu arme şi, implicit, să sesizeze imediat Poliţia. 

Potrivit proiectului, termenul de păstrare a evidenţelor privind armele de foc, inclusiv datele cu caracter personal aferente, va fi modificat, acestea urmând să fie înregistrate timp de 30 de ani.

Nu în ultimul rând, pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, titularii vor fi nevoiţi să facă anual o şedinţă de tragere, într-un poligon autorizat.

Se modifică şi Codul penal

Şi Codul penal se va modifica pentru a fi corelat cu noile reglementări. Astfel, la art. 342 privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, se va introduce un nou alineat, prin care să se incrimineze achiziţionarea, vânzarea, livrarea, circulaţia sau transferul armelor de foc, al componentelor esenţiale ale acestora sau al muniţiei din sau pe teritoriul unui stat membru către teritoriul unui alt stat membru, fără drept, sau dacă armele de foc, componentele esenţiale sau muniţia nu sunt marcate în conformitate cu prevederile legale.

Legea, schimbată şi în ianuarie

În ianuarie, Guvernul a mai dat o hotărâre pentru înăsprirea legislaţiei armelor.

Astfel, persoanele fizice sau juridice nu au voie să deţină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii ce depăşeşte 10000 Jouli.

Sunt interzise deţinerea, portul şi folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu ţeavă lungă, în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, cu excepţia societăţilor specializate de pază.

Dacă aţi împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveţi obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informaţi Poliţia. În caz contrar, riscaţi o amendă între 500 şi 1.000 lei.

În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deţinătorul are obligaţia de a asigura la adresa prevăzută în permisul de armă, un spaţiu special amenajat pentru depozitare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite