„Savanţii” închisorilor din România, subiect în The Guardian: „Scoate-mă de aici, sunt scriitor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a ajuns vedetă în The Guardian
Dan Voiculescu a ajuns vedetă în The Guardian

Deţinuţii care publică o operă ştiinţifică pot câştiga o reducere a pedepsei cu 30 de zile, dar nimeni nu evaluează lucrarea, iar mai multe gulere albe din România exploatează această portiţă de scăpare a legii. Aceasta este concluzia unui articol publicat de „The Guardian”.

„The Guardian” arată că de această portiţă au beneficiat mai mulţi autori de "lucrări ştiinţifice" precum fostul senator Dan Voiculescu, fostul vicepremier George Copos, fostul europarlamentar Gigi Becali, fostul deputat Nicolae Vasilescu sau milionarul Dinel Staicu.  

Pentru a obţine cele 30 de zile de reducere a pedepsei pentru o lucrare ştiinţifică, unii condamnaţi apelează la asistenţi care îi ajută să scrie cărţile pe care şi le asumă.
Mai mult, unii dintre ei chiar plagiază alţi autori, mai scrie publicaţia britanică, oferindu-l exemplu pe George Copos şi una dintre lucrările sale pe teme istorice, care ar fi fost plagiată de la un fost student, Cătălin Parfene. .

Kovesi: „Afectează indirect lupta împotriva corupţiei”

Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, 415 lucrări ştiinţifice au fost scrise de deţinuţi în 2013, 2014 şi 2015. În 2012 s-au scris doar şapte astfel de cărţi, mai notează The Guardian. Totul se întâmplă în timp ce în România are loc o ofensivă fără precedent împotriva faptelor de corupţie.

„Nimeni nu verifică valoarea ştiinţifică a lucrărilor sau dacă deţinuţii au timp să scrie aceste cărţi. Oamenii scriu opt, nouă, zece cărţi fără valoare ştiinţifică, dar beneficiază de reducerea pedepsei. Acest lucru afectează indirect lupta împotriva corupţiei”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul -şef al DNA.

Publicaţia atrage atenţia asupra cazului lui Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogaţi români, patron al unor televiziuni, condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. De atunci, Voiculescu a scris opt lucrări ştiinţifice, “o realizare uimitoare demnă de orice standarde”.

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a declarat publicaţiei citate că legea exista de mai mulţi ani, dar că până recent prevederile nu erau folosite de aşa manieră. “A început să fie folosită după ce instanţele au dat primele condamnări în dosarele de corupţie”, a spus Laura Ştefan.

DNA a propus schimbarea acestui sistem de recompensare a deţinuţilor, dar până în prezent Guvernul nu s-a luat nicio decizie, aşa că este folosit în continuare de deţinuţii “pricepuţi” pentru a fi eliberaţi mai devreme.

Articolul din The Guardian poate fi accesat aici “Book 'em: the loophole undermining Romania's anti-corruption drive”

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite