Românii prinşi când vindeau arme rebelilor columbieni, judecaţi în SUA. Cei doi pledează nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români şi un italian, arestaţi în decembrie în Muntenegru şi acuzaţi că au conspirat în Europa pentru a vinde arme unor informatori care au pretins că vor să doboare elicoptere americane în Columbia, au pledat nevinovat, joi, în faţa unui tribunal federal din New York, relatează AP.

Procurorii susţin că Georgescu, Romagnoli şi Vintilă s-au oferit anul trecut să vândă arme, inclusiv mitraliere şi lansatoare de rachete, unor informatori care au pretins că sunt asociaţi cu Forţele armate Revoluţionare din Columbia. Actul de acuzare afirmă că informatorii le-au spus celor trei bărbaţi că vor folosi armele împotriva forţelor americane care ajută Guvernul columbian.

Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în decembrie în Podgoriţa, Muntenegru, de autorităţile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacţia. Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

„Potrivit acuzaţiilor, aceşti trei bărbaţi erau deja şi voiau să fie nişte vânzători de moarte, care să vândă arme sofisticate unor organizaţii teroriste", a declarat procurorul american Preet Bharara într-o declaraţie.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă.

În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor. Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete, precum şi o mostră de Certificat de utilizator.

Cei trei suspecţi sunt vizaţi de două acuzaţii de terorism, respectiv conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă) şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

Şef la ANRS-Probleme Speciale, suspect de trafic de arme

Cistian Vintilă a fost până anul trecut director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale/Control Armamente şi Verificare în cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. Era, practic, omul care ştia cel mai bine traseul armelor spre ţările în care România avea licenţă de export.

Conform declaraţiei sale de avere postată pe site-ul ANRS, acesta are o casă cumpărată pe jumătate cu judecătoarea Paula Cristina Feşan, magistrat la Tribunalul Bacău. De altfel, aceeaşi casă apare şi în declaraţia de avere a judecătoarei.

Cristian Vintilă este un apropiat al fostului deputat Viorel Hrebenciuc. Vintilă a fost director general la firma Barter Group, unde a fost asociat Viorel Hrebenciuc.

El a fost consilier judeţean la Bacău din partea PSD în perioada 2004 - 2008.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Federal din New York, procurorul Preet Bharara şi Michele Leonhart, administrator al Agenţiei americane Antidrog (DEA), au anunţat miercuri arestarea traficanţilor internaţionali de arme Cristian Vintilă (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) şi Massimo Romagnoli (43 de ani)

Cristian Vintilă şi omul de afaceri Virgil Georgescu, stabilit în Statele Unite, ar fi pus la cale livrarea de arme pentru organizaţia teroristă columbiană FARC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite