Români arestaţi în Muntenegru pentru că au încercat să le vândă arme teroriştilor
0Mai mulţi cetăţeni români şi străini, care ar fi făcut parte dintr-o grupare ce urma să le livreze armament teroriştilor din organizaţia Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi miercuri seară în Muntenegru. La acţiunea de capturare a acestora au participat şi anchetatori români, dar şi forţe ale SRI. Operaţiunea a fost coordonată de autorităţile americane.
UPDATE Cei trei acuzaţi urmau să vândă organizaţiei FARC mai multe tipuri de arme, de la pistoale la lansatoare de rachete, potrvit procurorului general din New York, Preet Bharara, potrivit Digi24.
UPDATE Agenţia americană Associated Press confirmă că cetăţeanul străin reţinut este Massimo Romagnoli, un fost deputat în Parlamentul Italiei. Potrivit sursei citate, acesta şi românii Cristian Vintilă şi Virgil Flaviu Georgescu ar putea fi fondamnaţi la închisoare pe viaţă, dacă justiţia din SUA îi va găsi vinovaţi pentru trafic de armament şi complicitate la uciderea unor cetăţeni americani.
Cei trei au negociat vânzarea de arme cu surse care lucrau cu DEA (Departamentul Antidrog al SUA), şi care le-au spus că armele sunt pentru FARC.
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism — Structura Centrală au participat, în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale, împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru, la o operaţiune de amploare, în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetăţeni români şi străini care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.
Totdodată, sursa citată subliniază că în acest dosar procurorii au efectuat marţi mai multe percheziţii şi pe raza municipiului Bucureşti.
În urma acestor percheziţii au fost arestaţi cetăţenii români Cristian Vintilă şi Flaviu Virgil Georgescu, dar şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, potrivit Mediafax.
Mişcarea armată columbiană nu este la prima legătură pe care o are cu persoane care fac trafic în această zonă a Europei sau cu armament de provenienţă românească. Un raport al Institutului Naţiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării susţinea în toamna lui 2009 că o companie de apărare din România a încheiat contracte şi a vândut arme unui traficant cunoscut în 2007, care ulterior urma să le vândă teroriştilor columbieni din FARC. Monzer al Kassar, traficant de arme activ pe această piaţă ilegală la nivel internaţional, a fost arestat în februarie 2009 de autorităţile americane.
FARC, cea mai mare mişcare de insurgenţă din America Latină, este o grupare de inspiraţie marxistă. Numărul celor din această grupare este estimat la câteva mii luptători. FARC a reuşit să se autofinanţeze prin bani proveniţi din diverse activităţi ilegale, cel mai des din traficul de droguri.
FARC a respins în repetate rânduri acuzaţiile de „narco-terorism” aduse de autorităţile de la Bogota. Gruparea armată consideră că americanii alături de conducerea de la Bogata încearcă „să găsească un nou inamic după dispariţia blocului sovietic” de la începutul anilor 1990.
Citeşte şi:
Cetăţean irakian acuzat de legături cu Al Qaeda, condamnat la şapte ani de închisoare
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la şapte ani închisoare cu executare pe cetăţeanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat de procurorii DIICOT că a înlesnit intrarea şi ieşirea din România a cinci cetăţeni irakieni care au săvârşit acte teroriste în favoarea organizaţiei Al Qaeda.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (D.C.C.O.) au neutralizat activitatea infracţională a persoanelor care, în repetate rânduri, au accesat fără drept sistemele informatice ale unor instituţii şi autorităţi publice autohtone, alterând integritatea datelor informatice.
Grupul terorist Stat Islamic utilizează muniţie fabricată în 21 de ţări, inclusiv în România
Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria utilizează muniţie fabricată în 21 de ţări, inclusiv în România, conform unui raport elaborat de Institutul de analize Conflict Armament Research (CAR).