Roman Polanski refuză să fie extrădat în Statele Unite
0
Cineastul de origine poloneză Roman Polanski, care a fost arestat, sâmbătă, în Elveţia, pe baza unui mandat de arestare american, a refuzat extrădarea în SUA, potrivit avocatului acestuia, Hervé Temime, după ce a petrecut două nopţi în închisoare, informează AFP.
Cineastul de origine poloneză în vârstă de 76 de ani a refuzat cererea de extrădare a SUA. Cercetat de justiţia americană în urma unei proceduri deschise în 1977 pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o adolescentă de 13 ani, autorul filmului "Pianistul", premiat cu un Oscar în 2002, ar putea fi extrădat în următoarele 40 de zile în SUA.
"Având în vedere circumstanţele extravagante ale arestării sale, avocatul său elveţian va solicita fără întârziere punerea sa în libertate, eventual cu anumite condiţii", precizează avocatul lui Polanski într-un comunicat. "Apărătorii săi vor susine ulterior ilegalitatea cererii de extrădare al căruie obiect este Polanski", se mai precizează.
Şeful diplomaţiei franceze Bernard Kouchner a declarat luni, la Radio France International, că i-a scris omologului său polonez şi secretarului de stat american Hillary Clinton, pentru a cere eliberarea cineastului franco-polonez Roman Polanski. Duminică, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a anunţat că Polonia şi Franţa vor cere împreună la Washington eliberarea cineastului, care a fost arestat sâmbără în Elveţia pe baza unui mandat de arestare american.
Kouchner a adăugat că demersurile comune sunt fondate pe faptul că Polanski este şi francez şi polonez. "I-am scris de asemenea lui Hillary Clinton. Am contactat avocaţii", a adăugat acesta. Kouchner a criticat maniera în care justiţia este folosită în această problemă - "nu acuzăm justiţia internaţională ci maniera în care a fost folosită", a comentat acesta remarcând că "cinematografia elveţiană l-a invitat pe Polanski şi ştia că va veni. Acest lucru nu este prea frumos".
"E puţin sinistră această poveste, sincer. Un om cu un asemenea talent recunoscut în lumea întreagă, recunoscut în toate ţările în care merge...nu e frumos ceea ce s-a întâmplat", a observat şeful diplomaţiei franceze.
Kouchner a anunţat duminică, autorităţile elveţiene, că Parisul doreşte ca "această problemă să îşi găsească rapid o soluţie favorabilă" şi că discută cu Micheline Calmy-Rey, consilier federal însărcinat cu afacerile internaţionale.
O sută de artişti şi intelectuali au semnat luni o petiţie lansată în Elveţia pentru a cere eliberarea lui Roman Polanski. Semnatarii se declară "indignaţi de această arestare şi consternaţi de imaginea dezastruoasă pe care o aduce Elveţiei". Printre primii semnatari figurează cienaştii Alain Tanner, Ursula Meier, Francis Reusser, Lionel Baier, Stephane Goil şi Fernand Melgar.
Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la sosirea în Elveţia, cu un mandat de reţinere american şi se află în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării. Polanski a fost arestat la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film, pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră. Reprezentanţii Festivalului de la Zurich şi-au exprimat, într-un comunicat de presă, "marea consternare şi tristeţe" pentru această situaţie, anunţând de asemenea că au amânat acordarea premiului pe care cineastul polonez urma că îl primească duminică. Distincţia urma să-i fie înmânată cineastului după prezentarea unei retrospective a operelor sale la secţiunea "A tribute to...". Recent, Polanski a terminat de montat cel mai recent film al său, "The Host", un thriller politic cu Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Olivia Williams şi Kim Cattrall. La ediţia de anul trecut a festivalului de la Zurich, regizorul care trăieşte în Franţa a prezentat documentarul "Roman Polanski: Wanted and Desired", povestea abuzului sexual din cauza căruia nu are voie nici în ziua de azi să intre în SUA.
Arestarea regizorului în vârstă de 76 de ani s-a produs în cadrul unei proceduri deschise de autorităţile americane în urmă cu 30 de ani, când Polanski a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră.
Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.
În 1977, Samantha avea 13 ani. Potrivit mărturiei sale în faţa marelui juriu reunit pentru a judeca faptele, în martie 1977, Roman Polanski i-ar fi cerut mamei acesteia permisiunea pentru a organiza o şedinţă foto cu Samantha în vila actorului Jack Nicholson din Hollywood Hills. Când adolescenta a ajuns în vilă, Roman Polanski a sedat-o folosind şampanie şi droguri, apoi a făcut o serie de fotografii cu ea goală în baie şi, în ciuda rezistenţei fetei, a reuşit să o forţeze să întreţină relaţii sexuale cu el.
Arestat în urma plângerilor părinţilor Samanthei, cineastul, în vârstă de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut o lună şi jumătate în închisoare. La sfârşitul lunii februarie 1978 Polanski a plecat spre Europa, unde locuieşte de atunci.
Cineaşti şi artişti din întreaga lume, printre care Fanny Ardant, Costa-Gavras, Wong Kar-Wai sau Monica Bellucci denunţă, printr-o petiţie, "capcana poliţistă" care a dus la arestarea în Elveţia a lui Roman Polanski, dar şi contextul în care regizorul a fost arestat, şi cer "punerea imediată în libertate". Textul este semnat, de asemenea, şi de Cinématheque Française, Festivalul de la Cannes, Societatea autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD), organizaţia Autori, realizatori şi producători (ARP) şi grupul "25 images".