Regele Mihai vrea să participe la funeraliile Reginei Ana, dacă nu se va simţi slăbit. Principesa Margareta: „Trebuie să ne consultăm cu medicii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai vrea să participe la funeraliile Reginei Ana şi va veni în România, dacă nu se va simţi slăbit. La aceste evenimente nu va fi prezentă cea de-a treia fiică a reginei, Irina, însă va veni nepotul ei, Nicolae. Fosta principesă Irina a anunţat că nu va veni în ţară la funeralii din motive personale. „Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale”, a scris Irina Walker pe Facebook.

UPDATE Principesa Margareta a declarat, duminică, la Săvârşin, după slujba de pomenire a reginei Ana de la biserica ortodoxă din localitate, că familia se va consulta cu medicii pentru a stabili dacă regele Mihai poate fi prezent la înmormântare.

„O să facem un anunţ, dar trebuie să ne consultăm cu medicii, cu regele şi cu sora mea, care este acolo, Maria”, a spus principesa, potrivit news.ro.

Ea a adăugat că prezenţa la Săvârşin a fost foarte importantă pentru familie.

„Asta a fost foarte important pentru noi să fim împreună cu toţii, aici, la Săvârşin”, a spus Margareta, care se află la reşedinţa regală din localitate, împreună cu principele Radu, începând de vineri.

Regele Mihai şi-ar dori să participe la funeralii

„Majestatea Sa suportă cu greu despărţirea de Regina Ana care i-a fost alături 68 de ani. Doreşte să participe la funeraliile din România şi va veni, dacă nu se va simţi slăbit”, a anunţat, sâmbătă, TVR.

Regele nu a putut participa la ceremoniile desfăşurate săptămâna aceasta la Morges, Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal, precizând că fostul suveran este foarte afectat de moartea ei şi îi este „foarte greu”, fiind „o povară teribilă” pentru el.

Fosta principesă Irina, cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, a anunţat pe pagina sa de Facebook că nu va fi prezentă la înmormântarea mamei sale. Irina Walker a menţionat că îşi asumă această decizie, pe care a luat-o „din motive personale“.

„În aceste zile triste, mă gândesc cu drag la mama şi la faptul că nu pot veni în România, în pofida dorinţei Familiei Regale / familiei mele; este foarte trist că nu voi reuşi să-mi iau ultimul rămas bun de la mama, dar întotdeauna voi păstra memoria ei în inima ea. Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale. Voi urmări de departe şi voi fi cu sufletul alături de Familia Regală“, a scris fosta principesă Irina pe pagina sa de Facebook, potrivit Digi24. 

Cu toate acestea, la funeralii este aşteptat nepotul Reginei Ana, Nicolae.

Sicriul cu trupul Regine Ana, adus în ţară pe 9 august

Regina Ana a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la un spital din localitatea elveţiană Morges. Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal din România. Corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus la Peleş, aceasta urmând să fie înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş. 

Sicriul cu trupul Reginei Ana va fi adus cu o aeronavă Tarom care va ateriza pe aeroportul Henri Coandă, marţi, 9 august, la ora 15:15. Principesa Maria, fiica cea mică a Majestăţilor Lor, şi avocatul Casei Regale se vor ocupa de transport.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana se află în continuare la capela din oraşul Morges, unde vor mai merge în acest weekend să se reculeagă şi prieteni ai Casei Regale.

Programul funeraliilor

De marţi, 9 august, ora 17.00, până miercuri, 10 august, ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. În acest răstimp, Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş, în ziua de miercuri, 10 august, este următorul:

  • 10.00-12.00: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
  • 12.00-14.00: Reprezentanţii Instituţiilor Statului.
  • 14.00-16.00: Instituţia Prezidenţială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova.
  • 16.00-18.00: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

Accesul la Castelul Peleş se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituţiile mai sus amintite.

Publicul şi presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, 10 august, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august, şi vineri, 12 august, de la ora 8.00 la ora 22.00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. 

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

  • Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, în culori închise.
  • Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel.
  • Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
  • Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei. Să aibă la ei un document de identitate.
  • Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
  • Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
  • In incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
  • Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Presa va avea acces în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Ceremonia se va desfăşura în două părţi: ora 15.00-15.50, în faţa Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Presa va avea acces la Aeroportul Otopeni, în Sala Tronului de la Palatul Regal (joi şi vineri, la orele menţionate), în Piaţa Palatului Regal din Calea Victoriei şi în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Presa nu va avea acces la Castelul Regal Peleş. Prezenţa presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la adresa: la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite