Reacţii dure faţă de ştirea falsă de la RTV
0Jurnalişti cu experienţă s-au arătat indignaţi de faptul că anumite instituţii media ar fi putut inventa o ştire pentru a face o audienţă cât mai mare în urma decesului lui Sergiu Nicolaescu.
Ziarul „Adevărul“ a dezvăluit ieri că există mari suspiciuni cu privire la veridicitatea unei informaţii apărute în exclusivitate la România TV, informaţia fiind apoi preluată şi de alte instituţii media, şi anume că un presupus fiu al lui Sergiu Nicolaescu ar fi cerut în instanţă oprirea incinerării regizorului şi revendicarea paternităţii.
Jurnalistul Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei de Monitorizare a Presei Active Watch, spune că, dacă se confirmă suspiciunile, este un lucru foarte grav, penal. „Dacă suspiciunile se confirmă, nu putem decât să «felicităm» România TV pentru «performanţa» de a reuşi să aducă în agenda publică o situaţie răspândită în ultimii ani în spaţiul mediatic din România − minciuna, manipularea, dezinformarea, batjocorirea publicului şi totala desconsiderare a normelor profesionale“, spune Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch.
Ştirea falsă anunţată în exclusivitate de televiziunea România TV scade şi mai mult credibilitatea jurnaliştilor în ochii comsumatorului de media, susţine Petrişor Obae, editor la site-ul Pagina de Media. „Din păcate, totul se răsfrânge nu numai asupra consumatorului de presă, ci şi asupra televiziunilor şi a jurnaliştilor, care îşi pierd în continuare credibilitatea, şi aşa şubrezită. Pot spune că am văzut cifrele audienţelor din zilele în care s-a difuzat această ştire falsă. România TV a înregistrat ratinguri mult peste medie“, a declarat Petrişor Obae.
„O PUNERE ÎN SCENĂ FĂCUTĂ DE ROMÂNIA TV“
Jurnalistul Adrian Halpert, editor la site-ul Reporter Virtual, este chiar mai dur. „Povestea asta, plus CNP-ul care aparţine unui jurnalist care n-are nicio legătură cu Sergiu Nicolaescu, alimentează speculaţiile că totul nu este decât o punere în scenă făcută de postul de televiziune România TV, cel care a profitat cel mai mult de moartea regizorului. România TV este noul OTV. Judecând la rece, avem de-a face cu o ştire falsă, inventată, şi pe marginea căreia media şi-a făcut agenda în ultimele zile. Consecinţele pe termen lung nu pot fi decât nefaste pentru presă, care dovedeşte opiniei publice încă o dată că, în goana după audienţă, înghite pe nemestecate orice aşa-zisă informaţie şi mai dovedeste că este foarte uşor de manipulat. Rezultatul: prăbuşirea − dacă mai este loc de aşa ceva − încrederii populaţiei în mijloacele de informare în masă“, a comentat Adrian Halpert.
ANCHETĂ LA POLIŢIE
În urma scandalului izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, Poliţia Capitalei s-a sesizat din oficiu şi a deschis o anchetă legat de modul în care au fost trimise documentele la Judecătorie. „Poliţia a luat act de informaţiile existente în spaţiul public, demarând în acest sens o serie de verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de fals în declaraţii şi fals privind identitatea“, se arată în comunicat.
Reporterii „Adevărul“ au încercat în mai multe rânduri să obţină un punct de vedere din partea lui Eugen Chelemen, redactor-şef la România TV, dar, în ciuda insistenţelor, acesta nu a răspuns. ;
Filmul unei făcături de presă
- Vineri, ora 18.30 – documentele sunt expediate prin e-mail către Judecătoria Sectorului 1
- Vineri, ora 18.55 – România TV anunţă că are documentele în exclusivitate
- Vineri, ora 19.42 – Antena 3 anunţă că a intrat în posesia documentelor
- Vineri, ora 20.00 – Preşedinta Judecătoriei este sunată de jurnalişti pentru acces la documente
- Vineri, ora 20.05 – rtv.net publică în facsimile pasaje din documente
- Luni dimineaţă – televiziunile anunţă că documentele au fost expediate de un fost jurnalist
- Luni dimineaţă – Judecătoria anunţă că documentele au fost accesate prima dată în cursul zilei de luni, când au şi fost înregistrate