Puiu Popoviciu, reţinut la Londra, a fost eliberat după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire. Afaceristul a fost condamnat la 7 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost prins la Londra, după ce a fost dat în urmărire internaţională.El a fost eliberat după ce a pătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline. Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, la şapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa“.

UPDATE Milionarul Puiu Popoviciu a fost eliberat, după câteva ore de arest,  de poliţiştii londonezi. El ar fi plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline, potrivit Digi24. Sursa citată arată că omul de afaceri trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la secţia de poliţie şi să poarte o brăţară de supraveghere.

UPDATE Într-o declaraţie dată Digi24.ro, ministrul Justiţiei Tudorel Toader  a afirmat despre reţinerea lui Puiu Popoviciu că aprecieză faptul că s-a predat, pentru că ”atunci când te predai nu conteşti măsura”.

„În momentul acesta nu sunt la Ministerul Justiţiei, voi lua legătura cu colegii mei. Spuneam unuia din colegii dumneavoastră faptul că în momentul în care avem toată documentaţia demarăm procedurile legale pentru aducerea în ţară a lui Popoviciu”, a spus Tudorel Toader.

În ceea ce priveşte durata întocmirii documentaţiei pentru extrădarea lui Popoviciu, ministrul spune că va dura puţin.

„Din punctul de vedere al MJ, va dura foarte puţin, dar acest termen începe să curgă din momentul în care vom avea întreaga documentaţie, lucru care nu depinde de noi”, a declarat Toader.
 

UPDATE Omul de afaceri Puiu Popoviciu s-a predat singur autorităţilor de poliţie din Londra, fiind însoţit de avocatul său.

”Popoviciu Gabriel a  fost reţinut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene. În prezent, se derulează  procedura legala in astfel de situaţii. Poliţia Română a informat Curtea de Apel Bucureşti si Ministerul Justiţiei, instituţii abilitate să se ocupe de extrădarea celui in cauza”, informează Poliţia.

Dat în urmărie internaţională

Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea poliţiştilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele omului de afaceri.

Săptămâna trecută, Poliţia Capitalei a primit mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu, iar la adresa acestuia din Bucureşti s-a prezentat o echipă de la Biroul Urmăriri al Poliţiei, pentru a-l ridica şi a-l duce la penitenciar. Întrucât nu a fost găsit la locuinţa din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat în urmărire naţională. Surse din rândul anchetatorilor declarau că există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara. Sursele citate mai spuneau că ultimul domiciliu declarat de Puiu Popoviciu figurează la Monaco.

Condamnat la 7 ani de închisoare

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", în care este judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, ICCJ menţinând astfel pedeapsa iniţială dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ştefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menţinută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel. Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, la fel ca în prima instanţă, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Pitcovici fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare.

Pentru celelalte patru persoane judecate în acest dosar şi condamnate în prima instanţă, în 30 mai 2016 s-a îndeplinit termenul de prescripţie a faptelor, astfel că procesul a încetat. Este vorba despre Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1 şi Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200.
Decizia ICCJ este definitivă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite