Proiect pentru fluidizarea traficului: Regula fermoarului să devină lege. Ce spun experții

0
Publicat:

Un proiect de lege recent depus în Parlament propune introducerea „regulii fermoarului” în Codul rutier, cu scopul de a fluidiza traficul. Un fost șef al Direcției Rutiere este de părere că inițiativa nu va face decât să producă alte probleme. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Proiectul de lege depus în Parlament de membri USR Mihai Botez și Aurel Oprinoiu propune modificarea legii privind circulația pe drumurile publice și introducerea „regulii fermoarului”. Astfel, regula de conducere defensivă ar urma să fie transformată într-o regulă de circulație. 

Atunci când, pe drumurile cu mai multe benzi de circulație pe sens, circulația pe una dintre benzi nu poate fi continuată din cauza unui obstacol, unei îngustări a drumului sau din orice alte motive, conducătorii vehiculelor de pe banda adiacentă sunt obligați să permită, alternativ, vehiculelor de pe banda afectată să se încadreze pe banda adiacentă”, prevede proiectul. 

Inițiativa propune ca nerespectarea regulii fermoarului să constituie o faptă contravențională prevăzută în clasa I de sancțiuni. Potrivit Legii, cei care nu respectă prevederea ar putea fi sancționați cu 2, până la 3 puncte amendă.  

În ce țări este reglementată regula 

Potrivit inițiatorilor, regula este deja implementată în legislația rutieră din Germania, Austria, Elveția, Olanda, Slovacia.

„În țările civilizate se numește «regula fermoarului» și are rolul de a fluidiza traficul. În România funcționează acum mai mult ca o regulă de bun simț, informală, dar cred că, dacă o vom introduce în lege și dacă o popularizăm, ne va face viața mai ușoară în trafic”, susține deputatul USR Mihai Botez.

La rândul său, senatorul USR Aurel Oprinoiu spune că inițiativa a fost depusă în urma consultării cu mai mulți experți. „Traficul devine tot mai aglomerat, iar blocajele cauzate de lipsa de disciplină și de reguli clare ne afectează pe toți. Pentru a contura cât mai bine această propunere, ne-am consultat cu specialiști și alți buni cunoscători ai problemelor din traficul rutier, precum Titi Aur, a cărui expertiză în domeniu este cunoscută de un public larg”, punctează senatorul. 

Problemele introducerii în legislație 

Lucian Diniță, comisar-șef al Direcției Rutiere este de părere că inițiativa ar provoca mai multe probleme, decât ar reuși să rezolve, mai ales în ceea ce privește urmărirea respectării ei. O astfel de prevedere ar majora volumul contestațiilor în cazul amenzilor primite. 

De altfel, încălcarea prevederii ar fi greu de demonstrat în lipsa camerelor și ar produce confuzie între șoferi. 

„Asta înseamnă că trebuie să pui camerele din 5 în 5 metri, pe toate drumurile, nu? Vorbim de cele care sunt cu mai mult de două benzi”, argumentează comisarul-șef.   

Potrivit comisarului, problemele care trebuie rezolvate pentru fluidizarea traficului rutier sunt în primul rând semaforizarea în ceea ce privește circulația în orașe. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite