Procurorul Pîrlog, cel mai vocal susţinător al desfiinţării SIIJ, a fost prins de propriii şefi cu deconturi şocante
0Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care s-a autosesizat în noaptea de după protestul din 10 august, este vizat de o anchetă penală în urma unui raport întocmit de propriii şefi. Pîrlog este, în calitate de copreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, cel mai vocal susţinător al desfiinţării SIIJ, structură de parchet care acum trebuie să-l ancheteze.
Procurorul militar Bogdan Pîrlog, în calitate de copreşedinte al Asociaţiei ,,Iniţiativa pentru Justiţie”, cel care s-a autosesizat în noaptea de după protestul din 10 august şi care a solicitat inclusiv desfiinţarea propriei structuri, mai precis SIIJ, este vizat de o anchetă penală în urma unui raport întocmit de proprii şefi, transmite stiripesurse.ro.
Raportul arată că Pîrlog a făcut deconturi şocante la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Unele pentru a participa la diverse conferinţe internaţionale, altele pentru a justifica perioade de câte două-trei luni de vacanţă sau pentru descinderile la camera 108 a Căminul Marinei Militare C2 din Mamaia.
Pîrlog este cel mai vocal susţinător al desfiinţării SIIJ, structură de parchet care acum trebuie să-l ancheteze. Dacă SIIJ s-ar desfiinţta, ancheta declanşată în urma raportului întocmit de şefii lui Pîrlog s-ar întoarce la DNA militar, unde şef este un procuror pus în funcţie chiar de Secţia pentru procurori a CSM, protectorii lui Bogdan Pîrlog.
RAPORT
"A. 29.10.2019. Invitaţie în calitate de copreşedinte al Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie” de a participa la Conferinţa „Universite Libre de Bruxelles„. Locotenent colonelul B.P. a întocmit un raport către generalul Gheorghe Coşneanu, prin care i-a solicitat să fie de acord a aproba deplasarea ca şi misiune, deşi nu avea nicio legătură cu specificul magistraturii militare ori a Ministerului Public. În virtutea relaţiei de prietenie, şeful SPM, gen. Coşneanu a aprobat raportul ataşat, iar prin intermediul col. Tudor Marian, fost şef al Resurse Umane şi Financiar, actual adjunct al SPM, respectivul raport a fost transmis la Ministerul Apărării Naţionale. Unde, conform fişei cu avize ataşată, raportul aprobat de gen. Coşneanu a fost aprobat atât de ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Financiar – Contabile, precum şi de generalul Cătălin Ştefăniţă Zisu, şeful CLI, de maior Geanina Moldoveanu, din cadrul Direcţiei Juridice, precum şi de colonelul magistrat Tudor Marian – SPM. În condiţiile în care, fără drept, procurorul militar B.P. a încasat, fără nicio legitimitate, contravaloarea diurnei, a indemnizaţiei de deplasare şi transport dus-întors cu avionul, plus cazare la hotel de 5 stele, prejudiciind astfel bugetul consolidat de stat cu suma de aproximativ 2.500 euro. Menţionăm că respectivul raport nu a trecut şi pe la Serviciul de Cooperare Internaţională, Relaţii Internaţionale şi Programe. Deplasarea s-a efectuat fără avizul PG al PÎCCJ, Licu Bogdan, nefiind emis niciun ordin în acest sens de către Procurorul General. Se încadrează la abuz îns erviciu cu obţinerea unor foloas epentru sine ( diurnă, tarnsport, cazare) prin folosirea sintagmei 'în misiune'.
B. Prin raportul nr. 6784/VII/1/2019 din 07.11.2019, lt.col. B.P. a participat în regim de „misiune„ la o conferinţă organizată de aceeaşi ULB, în perioada 21-22.11.2019, tot pe baza unei invitaţii în calitate de copreşedinte al AIJ„. În mod similar,prin complicitatea gen.Coşneanu, B.P. a beneficiat în mod nedrept de contravaloarea diurnei, indemnizaţiei de deplasare, de transport şi cazare, în cuantum de aproximativ 3.000 euro. Fără nicio justificare care să ţină cont de calitatea sa de magistrat militar. Activitatea propriu-zisă la această manifestare a constituit-o de fapt protestul cu privire la modificarea Legilor Justiţiei, solicitând desfiinţarea SIIJ şi a Inspecţiei Judiciare.
În mod similar a mai participat în perioada 23-25.10.2019 la Roma, la Conferinţa ”Inteligenţa Artificială”, cheltuielile efectuate de acesta fără temei fiind de 2.000 euro."
"În perioada 27-29 ianuarie 2019, B.P. s-a deplasat în localitatea Constanţa, împreună cu poliţista Marcu Lili, unde s-au cazat la Căminul Marinei Militare C2, camera 108. Cei doi au încasat diurnă iar B.P. şi banii pe transport, în cuantum de 7,5 l pe 100 km, dus-întors, decont pe maşină proprietate personală.
În perioada 05.07. – sfârşitul lunii septembrie 2019 a figurat plecat „în misiune„ sub propria semnătură şi fără aprobarea şefului ierarhic, la Constanţa- Mamaia. Motivarea fiind ancheta într-o cauză penală în care pretinşii făptuitori se aflau la o Unitate Militară din Tulcea. Aceştia fiind chemaţi însă la Constanţa pentru audieri. În scopul premeditat al activităţii ce îmbracă cel puţin forma unei abateri disicplinare, dacă nu infracţiune, B.P. i-a luat cu sine, prin rotaţie, pe poliţiştii Ivan Andruţ şi Catană Adrian, asigurându-le cazare şi masă la Căminul Marinei Militare C2. Acolo unde atât procurorul B.P. cât şi cei doi poliţişti şi-au adus şi familiile. S-a reţinut că în toată această perioadă au fost blocate două apartamente în C2, unul pentru familia procurorului B.P. şi celălalt, în sistem rotaţie, pentru cei doi poliţişti de la Poliţia Sector 6, inclusiv pentru finul său, procuror DIICOT. Se impune a fi menţionat că pentru cele două apartamente nu s-a achitat nimic, dat fiind că B.P. a prezentat ”ordinul de misiune” semnat de el însuşi iar la întoarcere acesta şi-a aprobat singur rapoartele şi notele de justificare ale deplasării, care au fost acceptate, în virtutea relaţiei de prietenie, de către generalul Gheorghe Coşneanu.
De menţionat incidentul raportat de adjunctul Căminului C2 provocat de cele două locuri de parcare de autoturismele BMW ale B.P., între timp acesta achiziţionând un alt autoturism BMW sport, negru, decapotabil, două uşi, 275CP,la 0 km, cu nr. B-(…) – (…). S-a constatat că în toată acea perioadă estivală ancheta era efectuată de către unul dintre cei doi poliţişti aduşi de la Bucureşti, în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, unde erau chemaţi militarii din Tulcea. B.P. trecea doar o dată pe zi, pentru a semna declaraţiile, fără a participa însă la audieri, în rest fiind o prezenţă constantă la magazinul PX din cadrul Bazei Militare Americane de la Mihail Kogălniceanu. Pe parcursul perioadei estivale, B.P. a solicitat şi primit contravaloarea de 600 lei/zi-diurnă, inclusiv contravaloarea combustibilului dus – întors pe ruta Bucureşti – Constanţa, aspect confirmat de evidenţele financiare ale SPM. B.P. decontând pentru perioada iulie – septembrie petrecută la Mamaia contravaloarea sumei de 10.000 USD. Ancheta nu s-a finalizat însă cu întocmirea unui rechizitoiu, lt.col. B.P. dispunând clasarea militarilor cercetaţi, după ce aceştia au acceptat să acopere contravaloarea presupusului prejudiciu. Implicaţii –art.13 indice 2 din Legea 78/2000 şi art.297/Cp."