Procurorul care nu s-a opus eliberării din arest a violatorilor va fi sancţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Membrii Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au propus sancţionarea procurorului care nu a contestat eliberarea din arest a tinerilor acuzaţi de viol. Procurorul riscă excluderea din magistratură.

Procurorul de şedinţă care nu a contestat eliberarea din arest a violatorilor de la Vaslui va fi cercetat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. Cel puţin aşa a decis Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. „Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat acţiune disciplinară în acest caz”, a declarat Daniela Pantazi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mai exact, Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru săvârşirea „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, dar şi pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. Toate acestea pentru că magistratul nu s-a opus când trei din cei şapte violatori au fost eliberaţi din arest.

Acţiunea disciplinară urmează a fi discutată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM în şedinţa din 7 octombrie, reprezentanţii CSM urmând să decidă dacă Ingrid Botezatu va fi sau nu sancţionată. Conform legii, sancţiunile care pot fi aplicate magistraţilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizaţiei cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; mutarea disciplinară; revocarea din funcţia de conducere ocupată şi excluderea din magistratură.

Sesizarea, venită de la o asociaţie

Ancheta Inspecţiei Judiciare a pornit în urma unei sesizări făcute pe 23 iunie de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID). Cercetările au pornit în acelaşi timp cu cele declanşate de procurorii Parchetului General care au decis să verifice, la rândul lor, modalitatea în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul celor şapte tineri acuzaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Agresorii rămân în arest

În acelaşi timp, Tribunalul din Vaslui a decis ca cei şapte tineri acuzaţi de viol să rămână încarceraţi în Penitenciarul Vaslui aşa cum au hotărât magistraţii de la Judecătoria Vaslui în ziua în care i-au condamnat. Mai mult, completul de la Tribunalul Vaslui a considerat „inadmisibilă şi nefondată” contestaţia formulată de agresori împotriva deciziei Judecătoriei.

Sentinţa, atacată cu apel

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat până la leşin o tânără de 18 ani au fost condamnaţi, pe 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei.

Decizia nu este definitivă fiind déjà contestată  de către avocatul victimei. Apărătorul Mioara Donosă a explicat că a recurs la calea de atac a sentinţei întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferinţa prin care a trecut. De altfel, avocatul a contestat pedeapsa atât pe latură penală, cât şi pe cea civilă, în condiţiile în care instanţa a acordat despăgubiri, constând în daune morale, în sumă de 50.000 de lei, cu 20.000 de lei mai puţin faţă de cât a solicitat victima în instanţă. Depus la Judecătoria Vaslui, apelul se va judeca la Curtea de Apel Iaşi, la un termen ce va fi stabilit de către instanţa ieşeană. Sentinţa dată de Curtea de Apel Iaşi va fi definitivă. ;

Filmul eliberării

Reţinuţi iniţial în luna noiembrie de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după comiterea agresiunii. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, a celor şapte vasluieni, ei fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul tinerilor. Astfel, cei şapte agresori, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, au fost judecaţi sub control judiciar chiar dacă erau acuzaţi de viol şi sechestrare.

Pedepsele primite de violatori

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Burada, cel care a luat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Tânărul va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare. La rândul lor, Paul Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un ani. Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică 5 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare. Adolescenta a fost abuzată sexual, după care a fost abandonată în stare de inconştienţă .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite