Primarul Radu Mazăre, aşteptat marţi la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rdu Mazăre este judecat pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri FOTO Adevarul
Rdu Mazăre este judecat pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri FOTO Adevarul

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti iau în discuţie, marţi, un nou termen în dosarul în care primarul Radu Mazăre este judecat pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri din judeţul Constanţa.

Prezent la instanţă la termenul trecut, edilul de la malul mării a spus, în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Parchetul instanţei supreme, după ce edilul l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie dus la audieri, că el s-a referit la un sistem care acţionează pe nedrept, iar acest lucru îl va spune în continuare, pentru că nu s-a speriat.

"După 25 de ani de la Revoluţie, cred că ai voie să înjuri sistemul, că de-aia l-am dat jos pe Ceauşescu. După 25 de ani, ajungem la o situaţie în care eram şi în perioada respectivă: dacă înjurai sistemul, riscai să intri în puşcărie.

 Au fost nişte afirmaţii nu referitoare la un om anume, ci la un sistem, care, eu cred, că este represiv şi acţionează pe nedrept, şi la ordine politice. Lucrul ăsta o să-l spun în continuare, să nu credeţi că m-am speriat", a spus Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă dosarul său privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa.

Întrebat dacă a fost o ieşire de care acum îi pare rău, Mazăre a spus: "Nu neapărat, nu aş putea să spun, pentru că în esenţă critica era aceeaşi. Sigur că am folosit aceea înjurătură foarte populară, poate nu ar fi trebuit să o spun, pentru că văd că s-au inflamat foarte".

Radu Mazăre s-a catalogat drept un "vânat de lux", adăugând că asupra sa se fac "presiuni politice".

"Sigur, este o duşmănie, este clară, a unora din sistem împotriva noastră. Eu sunt vânat de lux, şi acum cu atât mai mult. Probabil cel mai bine ar fi fost să adopt politica struţului. E o categorie vânată de sistem şi de cei care conduc sistemul, şi care s-au vândut celor care i-au numit acolo. Şi funcţionarii simpli din primărie nu mai semnează nimic de teamă", a mai spus Radu Mazăre, citat de Mediafax.

La termenul de pe 1 iulie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent în sala de şedinţă a atras atenţia asupra faptului că „din concluziile expertului lipseşte consecvenţa logică”, iar instanţa a stabilit ca această expertiză să fie discutată la un termen viitor.

„Este foarte complexă expertiza. Vizează 120 şi ceva de terenuri. Ea a fost încheiată de expert. Sunt şi experţi parte care n-au apucat să ia la cunoştinţă şi să-şi spună punctele de vedere. Ştiu că la un moment dat comenta ceva procurorul că la pagina 2.700 şi nu ştiu cât e ceva în neregulă. Ca să înţelegem despre ce vorbim, trebuie studiată toată această expertiză, împreună cu experţii parte şi văzute punctele lor de vedere”, a spus atunci Radu Mazăre.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA pe 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Constantin Racu - fost consilier municipal şi fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Expertiza în dosarul lui Radu Mazăre a fost finalizată, judecarea a fost amânată pentru 2 septembrie

Expertiza dispusă de instanţă în dosarul privind retrocedarea mai multor terenuri din judeţul Constanţa în care este acuzat Radu Mazăre a fost finalizată. Cu toate acestea, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus amânarea discutării acesteia până pe 2 septembrie pentru ca persoanele implicate în proces să o poată consulta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite