Prima condamnare definitivă în Dosarul „Black Cube”. Ron Weiner: 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ron Weiner (stânga) şi-a recunoscut faptele
Ron Weiner (stânga) şi-a recunoscut faptele

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, joi, condamnarea lui Ron Weiner la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Black Cube”. Instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de israelian cu procurorii DIICOT.

Israelianul Ron Weiner a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, printre care şi accesarea ilegală a adreselor de e-mail ale unor apropiaţi ai procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar asta i-a adus clemenţa justiţiei. Deşi faptele pentru care a fost judecat sunt foarte grave, Ron Weiner a primit o pedeapsă de doar 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a admis astfel apelurile declarate de DIICOT şi de Ron Weiner, după ce, în 29 noiembrie 2016, Tribunalul Bucureşti respinsese acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi dispusese trimiterea cauzei la procuror pentru continuarea urmăririi penale.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat decizia Tribunalului şi, în rejudecare, au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT şi de Ron Weiner, după acesta a recunoscut toate faptele pentru care a fost pus sub acuzare, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, fals informatic şi violarea secretului corespondenţei, persoanele vătămate în cauză fiind Eduard Kovesi, fostul soţ al procurorului-şef al DNA, Liliana Sabău şi Fusea Sorin.

Ron Weiner a primit pentru fiecare dintre faptele de care este acuzat pedepse între o lună şi jumătate şi un an. La pedeapsa cea mai grea, instanţa a adăugat un sport de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un an şi opt luni de închisoare, stabilind pedeapsa rezultantă de doi ani şi opt luni de închisoare şi dispunând suspendarea executării acesteia sub supraveghere pe o durată de trei ani.

Ron Weiner este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile lucrătoare, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 4 Bucureşti, pentru activităţi de întreţinere, gospodărire şi recondiţionare mobilier sau la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare Bucureşti, unde se va ocupa de dezasamblarea şi sortarea componentelor electronice şi electrice.

DIICOT continuă cercetările în dosarul „Black Cube”

În dosarul „Black Cube”, Tribunalul Bucureşti a acceptat, în 16 noiembrie 2016, acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru complicele lui Ron Weiner, israelianul David Geclowicz, şi l-a condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DIICOT continuă cercetările în dosarul „Black Cube” faţă de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene de investigaţii. 

Pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă, iar Daniel Dragomir a stat în arest preventive din 14 septembrie până în 29 decembrie 2016, când a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei decizii definitive a instanţei.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite