Premieră. Parteneriatul civil există în instanţă: Daune morale pentru iubitul unei tinere decedate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tânăr a reuşit să demonstreze în faţa judecătorilor relaţia serioasă pe care o avea cu iubita sa, decedată într-un accident rutier chiar în ziua în care urma să fie cerută în căsătorie. Instanţa i-a acordat daune morale de 10.000 de euro.
Un tânăr a reuşit să demonstreze în faţa judecătorilor relaţia serioasă pe care o avea cu iubita sa, decedată într-un accident rutier chiar în ziua în care urma să fie cerută în căsătorie. Instanţa i-a acordat daune morale de 10.000 de euro.

Într-o decizie în premieră, o instanţă din România a acordat despăgubiri de 10.000 de euro unui tânăr a cărei iubită a murit într-un accident rutier chiar înainte de a o cere în căsătorie.

Concret, deşi Legea Parteneriatului Civil nu există şi chiar dacă nu erau căsătoriţi şi nici măcar nu locuiau împreună, un tânăr a reuşit să demonstreze în faţa judecătorilor relaţia serioasă pe care o avea cu iubita sa, decedată într-un accident rutier chiar în ziua în care urma să fie cerută în căsătorie. Instanţa i-a acordat daune morale de 10.000 de euro. Experţii în drept susţin că o lege a parteneriatului civil ar face mult mai uşor despăgubirile în astfel de cazuri.

Povestea tragică a celor doi tineri a impresionat instanţa, care a trecut peste practica judiciară obişnuită în acest tip de speţe. Concret, în acest caz, o tânără de 30 de ani din Buzău şi-a pierdut viaţa atunci când microbuzul în care se afla fost lovit de un şofer care a făcut o depăşire periculoasă. Fata mergea să se întâlnească cu iubitul său, cu care era împreună de doar 8 luni şi cu care îşi petrecea fiecare weekend. În acea zi, acesta urma să o ceară în căsătorie. 

În astfel de cazuri, de obicei instanţele considerau că pentru a fi îndreptăţit la daune morale era necesar ca cei doi parteneri să fi locuit împreună. Aici, avocaţii au fost nevoiţi să demonstreze că suferinţa tânărului care şi-a pierdut iubita merită alinare deşi nu erau logodiţi şi nici nu locuiau împreună. „În practica judiciară nu a existat o decizie similară, având în vedere că cei doi se ştiau de puţin timp şi mai ales că nu stăteau împreună. În astfel de cazuri, concepţia juridică acceptată, de altfel fără nicio bază reală, era cea de concubinaj. În fapt, unele instanţe au fost reticiente în a acorda daune chiar şi în astfel de cazuri. Prin urmare, a trebuit să demonstrăm în faţa instanţei faptul că cei doi aveau o relaţie serioasă cu ajutorul martorilor şi chiar a fotografiilor de pe Facebook. Mama fetei a fost cel mai potrivit martor, ea ştia de intenţia lui de a o cere în căsătorie şi chiar l-a ajutat la alegerea inelului”, a explicat avocatul Paul Lospa.

De altfel, în motivarea deciziei, instanţa a subliniat că tânărul este îndreptăţit la despăgubiri chiar dacă cei doi nu locuiau împreună. „Deşi relaţia dintre cei doi nu intră în categoria celei de concubinaj, deoarece cei doi nu aveau o viaţă familială împreună, instanţa constată că reclamantul este îndreptăţit să solicite despăgubiri, pierderea persoanei iubite fiind una din cele mai dureroase experienţe pe care un om o poate trăi”, se arată în motivarea instanţei.

Potrivit avocatului, prin această decizie a instanţei, în astfel de cazuri orice persoană, fie că vorbim de parteneri sau simpli prieteni, poate reclama un prejudiciu şi să fie îndreptăţit la despăgubiri. „Articolul 1391 din Codul Civil stabileşte că instanţa poate acorda despăgubiri familiei dar şi «oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu». Pe acest text s-a bazat şi cazul nostru. Asta înseamnă că, fie că vorbim de concubini, parteneri de acelaşi sex sau chiar de vecinul cu care îmi beau cafeaua, pot fi îndreptăţiţi la despăgubiri materiale. Atâta timp cât poate fi dovedit un prejudiciu, de exmplu un obicei pe care-l aveam cu cel mai bun prieten, faptul că mergeam mereu împreună în vacanţe, cred că îndreptăţeşte aceaste persoane la a primi daune morale în astfel de cazuri”, a completat Paul Lospa.

Parteneriatul civil ar facilita astfel de cazuri

Chiar dacă decizia favorabilă în acest caz a fost fundamentată pe actuala legislaţie, specialiştii în drept sunt de părere că o reglementare a parteneriatului civil ar facilita acordarea acestui tip de despăgubiri, în condiţiile în care nu întotdeauna caracterul serios al unei relaţii poate fi demonstrat în faţa instanţei atât de convingător. „În mod categoric o reglementare a parteneriatului civil ar ajuta în astfel de cazuri. De altfel parteneriatul civil reprezintă o necesitate, în condiţii de normalitate. Vorbim de o reglementare prezentă în majoritatea ţărilor europene. O astfel de lege ar face mult mai uşor de demonstrat existenţa unei relaţii şi prin urmare calitatea de parte vătămată. Nu putem să le cerem unor oameni să vină şi să dovedească nişte drepturi”, este de părere avocatul Adrian Cuculis.

Nu putem să le cerem unor oameni să vină şi să dovedească nişte drepturi Adrian Cuculis

În opinia acestuia, prin acest tip de speţe cutuma judiciară se poate transforma în lege. „Speţa este una deosebit de importantă, şi arată că instanţele au început să creeze practici care să acopere golurile din lege. Este o cutumă care se poate transfera în legislaţie şi să le fie astfel recunoscută calitatea procesuală partenerilor care nu se află într-o relaţie de concubinaj sau care nu sunt nici măcar logodiţi”, a explicat Cuculis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite